Turkije laat rechtszaak tegen Israël vallen

© AFP

Een Turkse rechtbank heeft de zaak tegen Israël laten vallen over de inval op het Mavi Marmara-schip, dat deel uitmaakte van het hulpkonvooi Freedom Flotilla. Die Flotilla wilde een Israëlisch embargo tegen Gaza doorbreken.

Een aanklager had de rechtbank gevraagd de zaak te laten vallen, na de diplomatieke verzoening tussen Israël en Turkije. De families van de 10 Turken die omkwamen bij de bestorming door de Israëlische marine wilden echter dat de zaak werd verdergezet.

De inval op het hulpkonvooi zorgde voor een zware crisis tussen de twee landen, die al op gespannen voet leefden door het Israëlisch-Palestijnse conflict. Turkije heeft immers nauwe banden met Palestijnse politieke groeperingen, onder meer met Hamas dat regeert in Gaza.

President Erdogan aanvaardde deze week de geloofsbrieven van de nieuwe Israëlische ambassadeur in Ankara, waarmee formeel een einde kwam aan zes jaar van gespannen verhoudingen. Israël stemde er langs zijn kant mee in om schadevergoedingen te betalen aan de families van de tien slachtoffers.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content