Turkije identificeert dader zelfmoordaanslag

22/07/15 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:19

Een jonge Turk van twintig jaar, die zich twee maanden geleden aansloot bij IS, wordt verantwoordelijk geacht voor de zelfmoordaanslag in Suruç.

Turkije identificeert dader zelfmoordaanslag

Zelfmoordaanslag Turkije © Reuters

De Turkse autoriteiten hebben een jonge Turk van twintig jaar formeel geïdentificeerd als de dader van de zelfmoordaanslag die toegeschreven wordt aan de jihadistische terreurorganisatie IS. Bij die aanslag vielen minstens 32 doden in Suruç. Dat zegt een officiële bron.

'We bevestigen op basis van genetische analyses dat de dader een man van twintig is uit Adiyaman, in het zuidoosten van Turkije', zei een anonieme Turkse verantwoordelijke. De jongeman, wiens initialen S.A.A. zijn, sloot zich pas twee maanden geleden aan bij IS, bericht de Turkse pers.

Heropbouw Kobane

De jongeman blies zichzelf maandag op in de tuinen van het cultureel centrum van Suruç, in het zuiden van het land, kortbij de Syrische grens. Er was een bijeenkomst aan de gang van jongeren die begaan waren met de Koerdische zaak en wilden deelnemen aan de heropbouw van Kobane.

Volgens de pers onderzoeken de Turkse autoriteiten of er een verband is tussen de aanslag in Suruç en de aanslag op een bijeenkomst van de grootste Koerdische partij in Turkije op vijf juni in Diyarbakir, twee dagen voor de verkiezingen. Daarbij vielen vier doden. De krant Hürriyet zegt dat het ontstekingsmechanisme in beide gevallen identiek was en dat de twee vermoedelijke daders op hetzelfde moment aansluiting zochten tot IS.

Strijd tegen IS

Turkije kondigde overigens aan dat het IS onverbiddelijk blijft bekampen. 'De strijd tegen Daesh wordt met vastberadenheid voortgezet', zei regeringswoordvoerder Ibrahim Kalin aan het officiële nieuwsagentschap Anadolu. Hij ontkende dat de regering te laks optreedt tegen IS, zoals de oppositie zegt. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners