Turkije gaat akkoord met antiraketsysteem van NAVO

02/09/11 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Turkije laat de NAVO toe op haar grondgebied een raketafweersysteem te ontplooien. Rusland waarschuwt voor Amerikaanse 'bemoeinis'.

Turkije geeft de NAVO de toestemming een raketafweersysteem te ontplooien op haargrondgebied. Die andere politieke grootmacht uit de regio, Rusland, is daar helemaal niet blij mee.

Het was Selcuk Unal, de woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, die de Turkse beslissing mededeelde. Het gaat volgens hem om een Early Warning Radar, die de Verenigde Staten aan de NAVO schonken.

Turkije, zelf lid van de NAVO, stelde voor de plaatsing de voorwaarde dat het 'raketschild' niet enkel aan de grenzen met Iran zou opgesteld worden, maar het hele Turkse grondgebied zou bestrijken.

De NAVO en de VS willen een systeem voor het onderscheppen van raketten, om zich te wapenen tegen wat zij "een groeiende dreiging" noemen van raketten voor de korte en middellange afstand, afgeschoten vanuit het Midden-Oosten, in het bijzonder vanuit Iran.

Moskou waarschuwt

In Moskou waarschuwde Dmitri Rogozin, de speciale vertegenwoordiger van Rusland bij de NAVO, nogmaals dat Rusland zal riposteren, indien de NAVO haar controversiële plan voor een raketschild in Europa doorzet. Rusland ziet het raketschild als een bedreiging en wil "afdoende, harde garanties voor de lange termijn dat het raketschild, niet tegen de strategische Russische belangen gericht is".

Moskou: 'Invloed USA in Centraal-Azië moet minderen'

Dat dat raketschild de geopolitieke situatie in de regio op scherp kan stellen, bewijst de Russische president Dmitri Medvedev door op een regionale top van Centraal-Aziatische landen in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe meer eigen initiatief te eisen inzake veiligheidsvraagstukken. Hij zei dat te doen in het licht van de Amerikaanse bemoeinissen.

'VS en NAVO zijn buitenlandse machten'

"De verantwoordelijkheid voor wat er in de regio gebeurt, ligt uiteindelijk bij onze landen: Rusland, Tadzjikistan, Pakistan en Afghanistan", zei Medvedev. De VS en de landen van de NAVO vervullen belangrijke taken in de regio en veel hangt van hen af, vervolgde de Russische president. "Maar het zijn ook buitenlandse machten". (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners