Turkije en VS starten opleiding Syrische rebellen

27/02/15 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:29

Turkije en de Verenigde Staten gaan gematigde Syrische rebellen opleiding vanaf 1 maart. Ankara verbiedt echter het gebruik van een militaire basis, omdat het eist dat de val van Assad deel uitmaakt van de strategie van de internationale coalitie.

Turkije en VS starten opleiding Syrische rebellen

Syrië © Reuters

Na de aankondiging van Turkije en de Verenigde Staten over de opleiding van gematigde Syrische rebellen zal hun training volgens Turkse regeringsbronnen zondag 1 maart beginnen. Dat kondigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het persagentschap Anadolu aan, zonder details te noemen. De VS en Turkije hadden in Ankara een akkoord over de opleiding van gematigde rebellen ondertekend.

Val van Assad

De VS willen jaarlijks 5.000 Syrische strijders uit de oppositie trainen, die tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zullen ingezet worden. De Turkse regering wil dat ze ook de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad bestrijden.

Ankara behoort wel tot de door de VS geleide IS-coalitie, maar weigert Washington het gebruik van de militaire basis Incirlik voor luchtaanvallen tegen de jihadisten. Turkije eist dat de val van Assad deel uitmaakt van de strategie van de coalitie in Syrië. (Belga/WB)

Onze partners