Turkije en Palestina ontstemd over VS-dreigementen voor VN-stemming Jeruzalem

Riyad al-Maliki © Belga

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki is niet te spreken over de VS die landen hebben ‘bedreigd’ die in de nakende Algemene VN-Vergadering omtrent het statuut van Jeruzalem tegen Washington zouden stemmen.

Op 6 december kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël en dat de VS-ambassade naar daar zou verhuizen. Tot woede van Arabische landen en wat ook bij bondgenoten van de VS in slechte aarde viel. Diplomatiek in de zaak geïsoleerd geraakt, stelde Washington deze week zijn veto tegen een resolutie in de Veiligheidsraad tegen de beslissing.

Turkije en Jemen ijverden dan maar voor een zeldzame spoedzitting in de Algemene Vergadering van de VN. In dat 193 leden tellend orgaan krijgt de resolutie wellicht de vereiste tweederde meerderheid.

Volgens al-Maliki hebben de VS lidstaten en hun ‘soevereine beslissing’ bedreigd. Dat is een ‘zware vergissing’, zei de minister in Istanboel. Aan zijn zijde waarschuwde ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusolgu: ‘De VS moeten geen landen bedreigen’, zei hij. ‘Geen enkele fiere natie, geen enkele waardige staat zal aan dit soort druk toegeven’.

Partner Content