Turkije en Koerden staken onderlinge gevechten in Syrië, volgens VS

© Belga Image

De Koerdische milities in het noorden van Syrië en het Turkse leger zijn overeengekomen om hun onderlinge vijandelijkheden te staken. Dat meldt het Amerikaans Centraal Militair Commando voor het Midden-Oosten (CentCom).

‘De voorbije uren hebben we van alle betrokken partijen de garantie gekregen dat ze zullen stoppen met elkaar te beschieten en dat ze zich zullen concentreren op de dreiging van Islamitische Staat’, zo zegt Centcom-kolonel John Thomas.

Het Turkse leger is sinds vorige week woensdag bezig met een grondoperatie in het noorden van Syrië. Het bestrijdt er niet enkel Islamitische Staat, maar richt zich ook tegen de Koerdische milities die in het noorden van Syrië aanwezig zijn. Dat zorgde voor ongerustheid in Washington, dat zowel in Turkije als in de Koerden een bondgenoot ziet in de strijd tegen IS.

‘De Turken en de (voornamelijk door Koerdische strijders geleide) Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben overlegkanalen met ons en met elkaar geopend om de vijandelijkheden te beperken’, vervolgt Thomas. ‘Het gaat om een principeakkoord voor minstens de komende twee dagen en we hopen dat het zich zal consolideren.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content