Turkije dreigt Syrische troepen te beschieten

27/06/12 om 00:29 - Bijgewerkt om 00:29

In Ankara richtte de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een niet mis te verstane waarschuwing aan buurland Syrië: hou uw troepen weg van onze grens, of we schieten erop.

"Ieder militair element dat de Turkse grens nadert vanuit Syrië op een manier die een veiligheidsrisico vormt, zal beschouwd worden als een bedreiging en behandeld als een militair doelwit", zei Erdogan in het Turkse parlement. Hij werd geciteerd door The New York Times.

Erdogan zei dat Turkije "gezond verstand" zou gebruiken, maar steldedat dat niet als en teken van zwakte geïnterpreteerd mocht worden. "Wij waarschuwen het Syrische regime om geen vergissingen te maken en om de Turkse daadkracht en wijsheid niet op de proef te stellen."

"Als er iemand is die dit vandaag niet begrijpt, zullen we op de meest duidelijke en vastberaden manier bewijzen dat Turkije niet uitgedaagd kan worden", vervolgde Erdogan.

Neergschoten

Erdogans gespierde taal kwam er nadat Syrië vorige week een Turks gevechtsvliegtuig neerschoot boven de oostelijke Middellandse Ze. Damascus claimt dat het toestel zich boven Syrische territoriale wateren bevond. De twee piloten zijn vermist.

Volgens de Turkse versie vloog de jet slechts enkele minuten - en bij vergissing - in het Syrische luchtruim en werd hij zonder enige waarschuwing neergeschoten. "Een minieme grensoverschrijding kan nooit een voorwendsel vormen voor een aanval" zei Erdogan, geciteerd oor de BBC.

Navo

Eerder op de dag had de Navo in Brussel al haar solidariteit verklaard met lidstaat Turkije. "Dit is nogmaals een voorbeeld van het Syrische misprijzen voor internationale normen", zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. (Belga/TV)

Onze partners