Turkije dreigt banden met Israël te verbreken

05/07/10 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

Turkije zal alle diplomatieke banden met Israël te verbreken, als dat land zich niet excuseert voor de dodelijke aanval op een humanitair scheepskonvooi voor Gaza.

Turkije dreigt banden met Israël te verbreken

© EPA

Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu maandag gezegd. Ondertussen is ook het Turkse luchtruim afgesloten voor alle Israëlische militaire vliegtuigen.

"Israël heeft drie opties," zei Davutoglu. "Het moet zich verontschuldigen, of de conclusies van een internationaal onderzoek aanvaarden. Zo niet, dan zullen onze relaties verbroken worden."

Davutoglu zou niet gekant zijn tegen een Israëlische onderzoekscommissie. "Als deze commissie verklaart dat de raid op de vloot niet correct was, dan zal dat voldoende zijn."

Negen doden

Op 31 mei vielen Israëlische commando's in internationale wateren een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza aan. Daarbij kwamen negen Turkse activisten om het leven.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat Israël zich niet zal verontschuldigen voor de raid. Volgens hem deden de commando's "niets anders dan zich verdedigen om aan een lynchpartij van de activisten te ontsnappen."

Lees meer over:

Onze partners