Turkije dient overal klacht in, behalve in Den Haag

© AFP

Turkije dient klacht in bij de VN, de OVSE, het Europese Mensenrechtenhof en de Raad van Europa over de schending van het Verdrag van Wenen door Nederland, maar niet bij het Internationaal Gerechtshof. Dat hof is immers in Den Haag gevestigd.

Turkije gaat bij de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa klagen over de schending van het Verdrag van Wenen (1961) door Nederland. Dat meldde dinsdag de krant Hürriyet. Maandag liet de Turkse regering weten over Nederland te gaan klagen bij het Europese Mensenrechtenhof.

Het Verdrag van Wenen regelt de status van diplomaten en hun onschendbaarheid. Turkije stelt dat zaterdag in Nederland de onschendbaarheid is geschonden van onder andere de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, en de Turkse zaakgelastigde in Den Haag, Alper Yüksel. Het Internationaal Gerechtshof dat bij uitstek over dergelijke geschillen tussen landen gaat, staat niet in de lijst instellingen waar Ankara wil gaan klagen. Het hof is in Den Haag gevestigd.

‘Waardeloos’

De Turkse regering haalt ook scherp uit naar de Europese Unie. Een oproep van de EU tot matiging verwijst Ankara naar de prullenmand als “waardeloos”. Europa heeft zich aan de zijde van Nederland geschaard, hoewel de regering in Den Haag “mensenrechten en Europese waarden duidelijk heeft geschonden”, stelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoog vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini en commissaris voor Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn hadden Turkije maandag opgeroepen “af te zien van buitensporige verklaringen en daden die de situatie nog verder kunnen verslechteren.”

Volgens Ankara vuurt de mededeling van de EU “extremisme, vijandigheid tegenover buitenlanders en anti-Turkse gevoelens aan”, omdat de oproep tot de-escalatie alleen aan Turkije gericht is, en niet aan de eigenlijk verantwoordelijke landen. “Onze Europese gesprekspartners gebruiken democratische waarden, grondrechten en vrijheden slechts selectief”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Om al die redenen heeft de kortzichtige EU-verklaring geen waarde voor ons.”

Partner Content