Turkije breekt volledig met Israël

06/09/11 om 13:14 - Bijgewerkt om 13:14

Turkije schort alle militaire en handelsbanden met Israël volledig op.

Turkije breekt volledig met Israël

Turkije zal, na de Israëlische weigering om zich te verontschuldigen voor de dood van negen Turkse burgers bij de raid in mei 2010 op het schip Mavi Marmara, alle militaire en handelsbanden met Israël verbreken. Dat heeft de Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, dinsdag aangekondigd.

Gaza

Ook alle banden op het vlak van de defensie-industrie worden verbroken, aldus de door het persagentschap Anatolia geciteerde premier. Erdogan kondigde voorts aan dat hij een bezoek aan de Gazastrook overweegt als deel van zijn bezoek volgende week aan het aan de Gaza grenzende Egypte. Zo'n bezoek zou door Tel Aviv als provocatie worden ervaren.

Hamas

De Joodse staat onderhoudt al enkele jaren een economische en militaire land-, zee- en luchtblokkade van het gebied, dat wordt bestuurd door Hamas. De islamitische beweging wordt door Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terreurorganisatie.

Andere maatregelen

Vrijdag liet Ankara weten zich tot het Internationaal gerechtshof te wenden, waar Turkije de legaliteit van de Gaza-blokkade wil betwisten. Overigens kondigde Erdogan dinsdag, zonder in detail te gaan, nog "andere vergeldingsmaatregelen" tegen Israël aan. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners