Turkije blokkeert toegang tot Twitter en Youtube

06/04/15 om 15:03 - Bijgewerkt op 07/04/15 om 09:18

In Turkije hebben de autoriteiten de toegang tot Twitter en Youtube geblokkeerd. Aanleiding is de publicatie van foto's van een dodelijke gijzeling op verschillende sociale media.

Turkije blokkeert toegang tot Twitter en Youtube

© Reuters

De Turkse autoriteiten blokkeren de toegang tot Twitter en Youtube. Het hoofd van de dienst informatietechnologie, Tayfun Acarer, zei in de krant Hürriyet dat Facebook voorlopig toegankelijk blijft.

De secretaris-generaal van de federatie van internet-serviceproviders (ESB), Bülent Kent, zei in Hürriyet een schrijven van de procureur-generaal te hebben ontvangen over de blokkade van de sociale media. De ESB zal het gerechtelijk bevel aan de providers doorspelen. Vele internetgebruikers klaagden er in de namiddag over dat de toegang tot Twitter en Youtube niet meer mogelijk was.

Dodelijke gijzeling

Aanleiding zou de publicatie van foto's op de sociale media zijn over de dodelijke gijzeling van een openbare aanklager vorige week in Istanbul. Op de beelden was te zien hoe de beide gijzelnemers de loop van een pistool tegen het hoofd van de magistraat drukten. De aanklager en de beide gijzelnemers werden tijdens een bevrijdingspoging van de politie gedood.

Acarer zei dat aanvankelijk ook Facebook door het gerechtelijk besluit was getroffen. Maar de sociaalnetwerksite had de foto's over de gijzeling verwijderd, waarna de blokkering werd opgeheven.

President Recep Tayyip Erdogan had vorige vrijdag een pakket wetten ondertekend, die onder andere een strengere controle van het internet mogelijk maken. (Belga/AVE)

UPDATE

Twitter is opnieuw beschikbaar in Turkije. Dat meldde het persbureau Anadolu maandagavond.

Onze partners