Turkije bevrijdt 49 IS-gevangenen

20/09/14 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:43

De Turkse geheime dienst MIT heeft 49 gevangen weten te bevrijden uit handen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Turkije bevrijdt 49 IS-gevangenen

Vrijgelaten Turkse gevangen IS © BELGAIMAGE

Na een gevangenschap van ruim drie maanden in handen van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) zijn 49 Turkse gijzelaars weer op vrije voeten. De geheime dienst MIT bevrijdde hen tijdens een nachtelijke "reddingsoperatie". Dat deelde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mee.

Premier Ahmet Davutoglu had tijdens een reis in Azerbeidzjan volgens het persbureau Anadolu verklaard dat de gijzelaars intussen al terug in Turkije waren. Over de omstandigheden van hun bevrijding gaven Erdogan noch Davutoglu enige commentaar.

Nieuwsstop

De terreurmilitie had de Turken in gijzeling genomen toen ze op 11 juni het consulaat in het Noord-Iraakse Mosoel hadden bestormd. Onder de gevangenen bevonden zich de consul-generaal en zijn gezin, andere diplomaten en veiligheidsagenten. De regering in Ankara had de gijzelaars steeds als reden aangegeven waarom ze niet meer kon betrokken worden in de internationale strijd tegen de soennitische extremisten.

Na hun gijzelname kondigde de regering een nieuwsstop af. Erdogan dankte de geheime dienst en de regering voor hun inspanningen in de gijzelingscrisis. Davutoglu verklaarde dat hun bevrijding het resultaat was van "dagenlang, wekenlang hard werken". Hij brak zijn bezoek aan Azerbeidzjan af en reisde van de hoofdstad Bakoe naar de Zuid-Turkse grensstad Sanliurfa. Daar had Davutoglu een ontmoeting met de vrijgelaten gijzelaars. Vervolgens namen ze samen het vliegtuig naar de hoofdstad Ankara. (Belga/AVE)

Onze partners