Turkije beschiet Syrische doelwitten

Turkije heeft doelwitten in Syrië beschoten met artillerie. Het deed dat uit vergelding, omdat een Turks dorp vanuit Syrië beschoten was met mortiergranaten. De Turken overwegen ook operaties in Syrië.

“Deze wreedaardige aanval werd onmiddellijk adequaat beantwoord door onze strijdkrachten in de grensregio”, luidde een statement van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. “De doelwitten die beschoten werden, zijn geïdentificeerd door de radar.”

“In overeenstemming met de ‘rules of engagement’ en de internationale wetgeving zal Turkije dit soort provocaties van het Syrische regime tegen onze nationale veiligheid nooit onbeantwoord laten.”

De regering in Ankara gaat nu toestemming vragen aan het Turkse parlement om militaire operaties uit te voeren aan de Syrische kant van de Turks-Syrische grens. De Turkse grondwet bepaalt dat iedere militaire operatie in het buitenland eerst groen licht moet krijgen van het parlement.

Vijf doden

Het Turkse grensdorp Akcakale werd getroffen door Syrische mortiergranaten. Daar vielen vijf doden bij: een moeder, haar drie kinderen en een familielid. Turkije viel vervolgens met artillerievuur de plaatsen aan van waaruit Akcakale beschoten was.

Wat er aan Syrische zijde getroffen werd en of er slachtoffers vielen, is momenteel nog niet bekend. Evenmin is duidelijk of Alkcakale bewust beschoten werd of bij vergissing.

Spoedzitting navo

Voordat Turkije de aanval beantwoordde protesteerde het bij de VN en de Navo. De Navo buigt zich vanavond in noodzitting over de situatie van lidstaat Turkije.

De Navo heeft Syrië opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met zijn “agressieve daden” tegen lidstaat Turkije. De westerse alliantie verklaarde zich na een spoedoverleg solidair met Ankara.

“De alliantie blijft achter Turkije staan en vraagt de onmiddellijke stopzetting van dergelijke agressieve daden tegen een bondgenoot”, luidde het in een verklaring die werd afgeleverd na het beëindigen van een spoedoverleg van de 28 Navo-ambassadeurs in Brussel.

Schendingen van het internationaal recht

In de Navo-verklaring werd er bij het Syrische regime ook op aangedrongen “een einde te maken aan de flagrante schendingen van het internationaal recht”.

De spanning tussen Turkije en het Syrische regime van president Bashar Al-Assad zijn opgelopen sinds Syrië in juni een Turks gevechtsvliegtuig neerhaalde. Turkije staat ook onder druk door een stroom vluchtelingen uit Syrië.

Syrisch onderzoek
Het Syrische regime heeft een onderzoek geopend naar de aanval op Akcakale. Dat heeft de Syrische minister van Informatie, Omran Zoabi, gemeld in een mededeling die op de staatstelevisie werd voorgelezen.

“De betrokken partijen onderzoeken momenteel de oorsprong van de beschietingen op Turkije”, verklaarde de minister. “Syrië betuigt zijn oprechte medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan onze vrienden, het Turkse volk.”

“Er zijn buitenlandse groepen die niet enkel een gevaar vormen voor de Syrische veiligheid, maar voor de veiligheid in de hele regio”, verklaarde de minister nog, zonder expliciet de rebellen te beschuldigingen van de beschietingen op het Turkse grensdorp. “We roepen ertoe op dat de grens gecontroleerd wordt om te voorkomen dat de rebellen ze oversteken.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content