'Turken kunnen straks zonder visum naar de EU reizen'

05/12/13 om 00:24 - Bijgewerkt om 00:26

De Turkse minister voor Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu voorziet dat inwoners van Turkije over drieënhalf jaar geen visum meer nodig hebben om de Europese Unie innen te komen.

'Turken kunnen straks zonder visum naar de EU reizen'

Istanboel komt mogelijk een stukje dichter bij de EU. © IMAGEGLOBE

Dat zei de minister in Brussel na overleg met de Europese Commissie. Turkije en de commissie besloten om vanaf 16 december te onderhandelen over het afschaffen van de huidige visumplicht van Turken. Dat overleg zal plaatshebben in de Turkse hoofdstad Ankara.

Integratie

Volgens Davutoglu is het vandaag dan ook een 'historische dag voor het Turkse volk, de EU en de Turkse integratie in Europa'. De Europese Commissie wil echter nog geen datum noemen waarop reizen zonder visum naar de EU voor Turken mogelijk wordt.

Turkije en de Europese Unie begonnen begin november met een hernieuwde overlegronde over Turkse toetreding tot de EU. Het was de eerste keer sinds 2010 dat de Unie en Turkije weer met elkaar in overleg traden.

Relatie onder druk

Drie jaar geleden werden de gesprekken, die in oktober 2005 voor het eerst werden gevoerd, gestaakt. Dat had onder meer te maken met spanningen tussen de Turkse regering en EU-lidstaat Cyprus.

De relatie tussen de EU kwam eerder dit jaar verder onder druk te staan, omdat de Turkse regering van premier Erdogan protesten van demonstranten hardhandig neersloeg.(Elsevier/Tom Reijner/TV)

Onze partners