Live Tunesische regering gelooft niet dat IS achter aanslag zat: 'Terrorist nooit in buitenland geweest'

26/06/15 om 11:33 - Bijgewerkt op 27/06/15 om 19:49

Bij aanslagen in Frankrijk, Tunesië, Somalië en Koeweit zijn zeker 106 doden gevallen. In Sousse werd ondertussen een Belgisch overlijden bevestigd. IS eiste ook de aanslag in Tunesië op, maar de regering ontkent die verantwoordelijkheid: de gewapende student kwam nooit in het buitenland en was niet bekend bij de politie.

Volg het live en lees hier het overzicht van wat we allemaal weten.

Tunesische regering gelooft niet dat IS achter aanslag zat: 'Terrorist nooit in buitenland geweest'

© .

 • Wided Bouchrika

  Rode Kruis vangt reizigers in Brussels Airport op

  Medewerkers van Rode Kruis-Vlaanderen zijn aanwezig op de luchthaven Brussels Airport om reizigers die terugkeren uit Tunesië bijstand te verlenen. Dat heeft An Luyten, woordvoerster van Rode Kruis-Vlaanderen, aan Belga gemeld.

 • Wided Bouchrika

  Toeristen massaal geëvacueerd

  'Meer dan 3.000 buitenlandse toeristen hebben Sousse vandaag verlaten', zei Saloua Kadri van de toeristische stadsdienst tegen Reuters. 'Ongeveer 2.200 Britten zijn vertrokken en bijna 600 Belgen.'

 • Wided Bouchrika

  Jetair schrapt alle vluchten Tunesië tot eind juli

  Touroperator Jetair heeft alle vluchten naar Tunesië tot eind juli geannuleerd. Dat zijn 13 vluchten per week. Dat laat Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van TUI Belgium (Jetair, Jetairfly, Jetaircenter), aan Belga weten.

 • Wided Bouchrika

  Cameron: 'Aanslag tegen landen die staan voor vrede, verdraagzaamheid en democratie'

  'We moeten voorbereid zijn op het feit dat veel Britten onder de slachtoffers [in Sousse] zullen zijn', reageert Britse premier David Cameron op de gebeurtenissen in Tunesië. 'Dit waren onschuldige mensen die aan het ontspannen waren met vrienden en familie en geen bedreiging vormden. Die terroristen hebben hen aangevallen in een aanslag tegen mensen en landen die staan voor vrede, verdraagzaamheid en democratie.' Bij verschillende evenementen in Londen werd de beveiliging opgedreven.

 • Wided Bouchrika

  Belgisch slachtoffer uit Namen

  Het Belgisch slachtoffer dat om het leven gekomen is bij de aanslag in het Tunesische Sousse, is een vrouw uit Namen. Haar echtgenoot, die gewond raakte bij de aanslag, krijgt psychologische bijstand. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  Tunesische regering ontkent verantwoordelijkheid IS

  De Tunesische regering ontkent ondertussen dat IS achter de aanslag in Sousse zit, hoewel die groep de aanslag reeds opeiste. Premier Habib Essid meent dat de gewapende terrorist een student was die nooit naar het buitenland reisde en niet bekend was bij de ordediensten. Dat bericht Al Jazeera.

 • Wided Bouchrika

  Belgen in Sousse: één dode, drie gewonden

  Buitenlandse Zaken heeft ondertussen geen weet meer van Belgen die in Tunesië vermist zouden zijn. Er is één vrouw omgekomen en drie Belgen raakten gewond door de aanslag.

 • Wided Bouchrika

  Crisiscentrum gesloten

  Buitenlandse Zaken sluit het crisiscentrum dat vrijdag werd geopend na de aanslagen in het Tunesische Sousse. Er komen nog maar weinig telefoontjes van ongeruste Belgen op binnen, klinkt het.

  Wie toch nog vragen heeft, kan terecht op het algemene permanentienummer van Buitenlandse Zaken (02/5018111). Wel wordt gevraagd om met vragen over de annulering van reizen contact op te nemen met de touroperators. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  Frankrijk neemt geen extra maatregelen

  De Franse regering heeft na de terreuraanslag van Lyon besloten, geen extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat meldde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve na een spoedzitting van het veiligheidskabinet met president François Hollande en minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in Parijs. Cazeneuve zei dat al genoeg politie en speurders zijn opgetrommeld. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  Jetair beslist maandag over volgende reizen naar Tunesië

  Touroperator Jetair beslist maandag over de vluchten van de komende weken naar Tunesië. Dat laat Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van TUI Belgium (Jetair, Jetairfly, Jetaircenter), aan Belga weten.

  De eerstvolgende Jetairfly-vlucht, nu maandag uit Luik naar Enfidha, werd al geannuleerd. Buitenlandse Zaken geeft ondertussen een negatief reisadvies voor Tunesië.

  "Voor alle reizen tot eind juli hebben de reizigers de mogelijkheid om hun Tunesië-vakantie om te boeken of te annuleren, met terugbetaling van hun betaalde reissom. Voor afreizen in augustus krijgen zij nu al de kans om gratis om te boeken", klinkt het bij de touroperator.

 • Wided Bouchrika

  10 van 38 slachtoffers geïdentificeerd

  Tien van de 38 slachtoffers in Sousse werden ondertussen geïdentificeerd. Het gaat om acht Britse burgers, één Belg en één Duitser. Dat heeft AFP gemeld.

 • Wided Bouchrika

  Koerden verdrijven IS weer uit Kobane

  Koerdische strijders van de YPG, de Eenheden voor de Bescherming van het Koerdische Volk, hebben de jihadisten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit de stad Kobane verdreven. IS was er donderdag in geslaagd, een deel van de aan de Syrisch-Turkse grens gelegen stad te infiltreren nadat zij eerder al eens uit de stad was verjaagd door de Syrisch-Koerdische militie. Volgens een Koerdisch militant zijn bij de strijd "veel doden" in IS-rangen gevallen. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  18 verdachten opgepakt in Koeweit

  Na de zelfmoordaanslag vrijdag in een sjiitische moskee in Koeweit-stad zijn al minstens 18 verdachten opgepakt. Dat meldt nieuwszender al-Arabija. Het Koeweitse ministerie van Binnenlandse Zaken hield het bij de mededeling dat "verdachten worden ondervraagd". Het gaf geen aantal. Bij de aanslag, opgeëist door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), vielen 27 doden en ruim 200 gewonden.

 • Wided Bouchrika

  'Angst niet minimaliseren'

  Olivier Nyssens van het Rode Kruis roept hun naasten op tot begrip. "We mogen hun angst niet minimaliseren, maar moeten begrip tonen. Sommigen hebben de dood van dichtbij gezien. Het duurt soms meerdere dagen of zelfs weken om zo'n ervaring te verwerken." Geduld opbrengen, luisteren en niet oordelen, is de boodschap. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  Rode Kruis helpt Belgen in shock

  De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft de psychosociale interventiedienst van het Rode Kruis opgetrommeld om Belgische toeristen bij te staan die de aanslag in Tunesië van dichtbij hebben meegemaakt. "Ze waren allemaal erg gechoqueerd en wilden zo snel mogelijk terugkeren", aldus het Rode Kruis tegen Belga.

 • Wided Bouchrika

  'Strijd tegen terrorisme is nationale plicht'

  Essid noemde de strijd tegen terrorisme een "nationale plicht" en riep de Tunesiërs op om de overheid te helpen. Sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 hebben radicale groeperingen in Tunesië aan invloed gewonnen. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  Tunesië sluit 80 moskeeën

  De Tunesische overheid heeft volgens Belga beslist om 80 moskeeën te sluiten die niet onder staatscontrole staan. Ze zullen allemaal binnen een week dicht zijn, zo kondigde premier Habib Essid aan. Hij beschuldigt de moskeeën ervan aan te zetten tot geweld.

 • Wided Bouchrika

  Een van vier Belgen bezweken aan verwondingen

  Een van de vier Belgen waarvan Buitenlandse Zaken had gemeld dat ze gewond waren geraakt bij de aanslag in het Tunesische Sousse, is overleden. Het gaat om een vrouw. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na een contact met de Tunesische autoriteiten. Het lichaam van de vrouw moet nog naar Tunis gebracht worden voor een formele identificatie. In het hotel dat geviseerd werd, verbleven 51 Belgen. (Belga)

 • Wided Bouchrika

  Jetair schakelt extra vliegtuig in voor terugkeer

  Jetair schakelt nog een extra toestel in om reizigers die dat willen, terug te vliegen uit Tunesië. Dat meldt woordvoerster Florence Bruyére aan Belga. Vier vliegtuigen die vrijdagavond al waren vertrokken, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in België geland met 900 mensen aan boord.

  Er zijn nog zes andere vluchten gepland in de loop van zaterdag, waarmee nog eens 1.100 vakantiegangers naar België zullen worden gebracht. Jetair telde op het moment van de aanslag in Sousse 2.391 toeristen in Tunesië. Het getroffen hotel, de Riu Imérial Marhaba in Port el Kantaoui, zat in het aanbod van de touroperator.

Onze partners