Tunesië: regering voert avondklok in na nieuwe straatprotesten tegen werkloosheid

Kasserine © Belga Image
Simon Demeulemeester

In Tunesië komen opnieuw mensen op straat om te protesteren tegen de werkloosheid en de povere economische stand van het land. Vijf jaar geleden was dat de aanleiding voor de Jasmijnrevolutie. De regering voert over het hele land een avondklok in.

In Tunesië is na dagenlang protest van werklozen in de provincie Kassérine een politieman gedood. Andere ordehandhavers liepen bij rellen woensdagavond verwondingen op. Dat deelde een woordvoerder van Binnenlandse Zaken donderdag in Tunis mee. Volgens hem hadden “extremisten” aan de demonstraties deelgenomen. Ook in andere delen van het land werden betogingen gehouden.

Avondklok

De regering reageert met een avondklok tussen 20 uur en 5 uur, die ingaat vanaf vrijdagavond en over het hele land geldt. Alleen wie nachtwerk doet of dringend medische hulp nodig heeft, wordt vrijgesteld van de maatregel.

Jonge Tunesische afgestudeerden verzamelen bij het provinciehoofdkwartier in Kassérine op 21 januari 2016, om te protesteren tegen de hoge werkloosheid.
Jonge Tunesische afgestudeerden verzamelen bij het provinciehoofdkwartier in Kassérine op 21 januari 2016, om te protesteren tegen de hoge werkloosheid. © AFP

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de avondklok nodig om de beschadiging van eigendommen te verkomen en de openbare veiligheid te garanderen. ‘Overtreders riskeren vervolging’, luidt het in het statement.

Geëlektrocuteerd

De protesten in het westen van Tunesië waren in het weekeinde begonnen, nadat een jonge werkloze op een elektriciteitsmast was geklommen en door de dodelijke stroomstoot werd getroffen. Hij was op de mast geklommen uit protest omdat hij van een aanwervingslijst van de overheid was geschrapt, schrijft Le Monde.

Om het conflict te kalmeren, beloofde de regering 5.000 nieuwe arbeidsplaatsen in Kassérine. De situatie op de arbeidsmarkt in Tunesië is met een geschat percentage van 15 procent werklozen erg gespannen.

Tunesische protestanten blokkeren een weg in Kassérine, op 21 januari 2016.
Tunesische protestanten blokkeren een weg in Kassérine, op 21 januari 2016.© AFP

Vijf jaar geleden had massaal protest in Tunesië tot de val van dictator Zine el Abidine Ben Ali geleid en een schokgolf in de Arabische wereld veroorzaakt. Aanleiding toen was de dood van Mohammed Bouazizi, een werkloze groentenhandelaar, op 4 januari 2011. Hij had zichzelf in brand had gestoken.

Er is volgens de Tunesische nieuwssite Kapitalis protest in het noorden (in steden Tunis, Siliana, Zaghouan, Sousse (aan de kust) en Kef) en in het binnenland in Kairouan en Kassérine.

Symbolisch is dat ook in Sidi Bouzid, waar Bouazizi woonde, het protest weer oplaait.

Sami Zemni: ‘Ongelijkheden worden groter, niet kleiner’

In onze reeks ‘5 jaar Arabische revolutie: Wat is de erfenis van Mohammed Bouazizi’ zei Tunesië-kenner Sami Zemni (Universiteit Gent) dat de situatie in het arme binnenland van Tunesië op geen enkele manier is verbeterd sinds de aanvang van de Jasmijnrevolutie. ‘Noch de eerste verkozen regering, die geleid werd door het islamistische Ennahda, noch het technocratenkabinet van vorig jaar of de nieuw verkozen ‘liberale’ regering kon of kan amper iets veranderen aan die situatie.’

Tunesische veiligheidsdiensten aan het provinciehoofdkwartier in Kassérine.
Tunesische veiligheidsdiensten aan het provinciehoofdkwartier in Kassérine.© AFP

Zemni onderstreept hoe diepgeworteld de economische problematiek is in het kleinste Noord-Afrikaanse land: ‘We spreken hier over een ontwikkelingsmodel van 40 à 50 jaar. Tunesië is als klein land, geprangd tussen grote machten, economisch afhankelijk van Europa. Het heeft weinig hefbomen, dus konden de nieuwe leiders niets anders dan het beleid van de voorgangers voortzetten. Maar net dat model heeft de revolutie in gang gestoken. De ongelijkheden worden dus groter, niet kleiner.’

De cijfers zijn inderdaad weinig rooskleurig: de werkloosheid groeide van 2010 tot het einde van 2015 van 12 procent naar 15,3 procent. Een derde van de werklozen beschikt over een universitair diploma, weet Le Monde. In Kassérine, een van de meest precaire regio’s van het land, maken werklozen zo’n 30 procent uit van de beroepsbevolking.

Toerisme krijgt klappen

Een van de belangrijkste economische troeven van het land is het toerisme. Dat kreeg in Tunesië klappen na de aanslagen in 2015 op het Bardomuseum in maart in hoofdstad Tunis, op het strand van badplaats Sousse in juni en op 24 november op de presidentiële garde (opnieuw in Tunis).

Ondanks het feit dat Frankrijk en Luxemburg geen negatief reisadvies geven voor Tunesië, raadt België alle ‘niet-essentiële reizen’ naar het land af. Luchtvaartmaatschappij Jetairfly schort tot het einde van het zomerseizoen, eind oktober, de vluchten naar Tunesië (Enfidha en Djerba) op. Ook vluchten naar het Egyptische Sharm-el-Sheikh worden opgeschort, meldt de maatschappij dinsdagmiddag. Bij Thomas Cook is nog geen beslissing genomen voor het zomerseizoen. Woordvoerder Koen Van den Bosch: ‘We hopen dat Buitenlandse Zaken zich bij die adviezen zal aansluiten, maar zullen uiteraard hun advies volgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content