Tunesië: nieuwe regering krijgt meerderheid

27/08/16 om 02:14 - Bijgewerkt om 02:14

De eenheidsregering van de nieuwe premier Youssef Chahed heeft met een grote meerderheid het vertrouwen gekregen van het Tunesisch parlement. Het is een jonge ploeg met grotere vertegenwoordiging van vrouwen.

Tunesië: nieuwe regering krijgt meerderheid

Youssef Chahed, premier van Tunesië © REUTERS

In het parlement waren 194 van de 217 afgevaardigden aanwezig, waarvan 167 voor de regering stemden, 22 tegen en 5 zich onthielden. Met de stemming komt er een einde aan drie maanden van intensieve onderhandelingen. Het nieuwe kabinet met 26 ministers en 14 staatssecretarissenis is volgens de plaatselijke pers "verjongd en vervrouwelijkt", en telt leden uit verschillende partijen naast enkele onafhankelijken.

De 40-jarige Youssef Chahed is de jongste premier in de moderne geschiedenis van het land, en de zevende regeringsleider in minder dan zes jaar. Sinds de revolutie in 2011 kreeg Tunesië dan ook met vele uitdagingen te maken. Zo lukt het het land maar niet om zijn economie weer op gang te trekken, en kreeg het in 2015 en begin 2016 te maken met bloedige aanslagen. "We zullen allemaal offers moeten brengen", zo waarschuwde Chahed vrijdag in de debatten voor de stemming.

(Belga/RR)

Onze partners