Tunesië kondigt noodtoestand af

04/07/15 om 16:26 - Bijgewerkt om 19:35

De Tunesische president Beji Caïd Essebsi heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd. Dat gebeurt een week na de moordende aanslag in Port El Kantaoui.

Tunesië kondigt noodtoestand af

© reuters

De Tunesische president heeft de noodwet afgekondigd. Dat betekent dat de overheid tijdelijk meer ruimte krijgt om bijvoorbeeld via toezicht van leger en politie samenscholingen te verbieden.

De aanleiding tot de noodtoestand is de terroristische aanslag van een 24-jarige student, die op het strand van Sousse met een kalasjnikov het vuur geopend had op vakantiegangers en 38 toeristen doodde, vooraleer hij zelf werd doodgeschoten.

Islamitische Staat (IS) eiste later de aanslag op via een met de groep geassocieerde Twitter-account. In het bericht werd meegedeeld dat 'een soldaat van het kalifaat' een aanval heef gepleegd op een 'walgelijk oord van prostitutie, ondeugd en ongelovigheid'.

De aanslag heeft de Tunesische economie in het hart getroffen, aangezien het Noord-Afrikaanse land enorm afhankelijk is van het toerisme. Tunesië kampt bovendien met een torenhoge werkloosheidsgraad.

Tunesië kondigde de noodtoestand voor het laatst af in januari 2011, toen straatprotesten de kop opstaken na de val van autocraat Zine El Abidine Ben Ali.

(Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners