Tunesië: Duizenden betogen voor gelijke rechten voor vrouwen

14/08/12 om 03:15 - Bijgewerkt om 03:15

In Tunis zijn duizenden mensen op straat gekomen om gelijke rechten voor vrouwen te eisen. De spanning tussen een deel van de bevolking en de islamistische regeringspartij Ennahada stijgt.

Aanleiding voor de manifestatie in de Tunesische hoofdstad was een ontwerp van de grondwet waarin de vrouw 'complementair', en niet gelijk aan de man wordt genoemd. Het was de grootste bijeenkomst van de oppositie sinds april.

Sluipende islamisering

De betogers richten zich ook tegen de islamitische partij Ennahda, die de regering leidt. Zij wordt een sluipende islamisering van de maatschappij verweten.

Ennahda ontkent dat het aan de rechten van de vrouw wil raken. De partij benadrukt dat de gelijkheid van man en vrouw vermeld zal staan in de inleiding van de toekomstige grondwet.

Spanning

De sociale spanningen lopen op in Tunesië. De voorbije weken werd hardhandig opgetreden tegen verschillende betogingen die onder meer de armoede en de werkloosheid aanklaagden.

Vrouwenorganisaties en mensenrechtenorganisaties herdachten net maandag de afkondiging op 13 augustus 1956 van de "code van de persoonlijke status" in Tunesië. Het gaat om een reeks wetten die de gelijkheid van vrouwen en mannen invoeren, een uitzondering in de Arabische wereld. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners