Tuchtzaak tegen Nederlandse 'horrorarts' begonnen

01/11/13 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:59

De zaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen geldt nu al als de grootste medische strafzaak uit de Nederlandse geschiedenis.

Tuchtzaak tegen Nederlandse 'horrorarts' begonnen

Ernst Jansen © /

Onder grote belangstelling is voor de rechtbank van het Nederlandse Zwolle een tuchtzaak begonnen tegen ex-neuroloog Ernst Jansen.

De zaak is namens vijf voormalig patiënten ingediend tegen de man die Nederlandse media met de naam "horrorarts" of "Dr. Frankenstein" bedenken. De medicijnverslaafde ex-neuroloog vertelde patiënten dat ze ernstig ziek waren door alzheimer, MS en parkinson, terwijl dat niet zo was, en schreef hen onnodig zware medicijnen voor.

Vier van de vijf klagers zijn aanwezig in de rechtbank in Zwolle. De vijfde is niet gekomen, omdat ze het psychisch niet aankan. Dat zei letselschade-expert Yme Drost, die de patiënten bijstaat.

Diefstal en verduistering

Omdat voor tuchtzaken een verjaringstermijn van 10 jaar geldt, worden de zaken behandeld tussen 25 januari 2003 en het moment dat Jansen vertrok bij zijn toenmalige werkgever Medisch Spectrum Twente (MST) eind december 2003.

De 68-jarige neuroloog, die maandag ook voor de strafrechter verschijnt, wordt verdacht van onder meer het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen.

Ook wordt hij verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte om in zijn eigen medicijnverslaving te voorzien. Als alle feiten worden bewezen, kan Jansen een gevangenisstraf krijgen van maximaal 12 jaar.

Nu al geldt de zaak als de grootste medische strafzaak uit de Nederlandse geschiedenis. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners