Tsunami na zware aardbeving in Nieuw-Zeeland

13/11/16 om 12:44 - Bijgewerkt om 18:13

Een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter heeft Nieuw-Zeeland getroffen. De beving sloeg toe in de buurt van Christchurch, op de oostkust van Nieuw Zeelands zuidelijke helft. Nieuw-Zeeland heeft intussen een tsunami-alarm afgekondigd, en de eerste golven bereikten de kust al.

Tsunami na zware aardbeving in Nieuw-Zeeland

Vernieling na aardbeving in Nepal (archiefbeeld) © Reuters

Een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter heeft zich voorgedaan op ruim 100 km van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch . Dat melden de experts van de Amerikaanse Geological Survey. Nieuw-Zeeland kondigde kort daarna een tsunami-alarm af, en in het noordoosten van het zuidelijke eiland bereikte een tsunami intussen de kust, zo meldt het ministerie voor Civiele Bescherming op Twitter.

Tsunami-alarm en evacuaties

Nieuw-Zeeland heeft een tsunami-alarm afgekondigd. Eerst gold dat enkel voor de oostelijke kust van het zuideluike eiland, maar doorheen de dag werd dat uitgebreid. Nu geldt het alarm voor de hele kustlijn van het land. Op sommige plaatsen in het oosten wordt gevreesd voor golven van 3 tot 5 meter hoog. Aan de westkust zouden de golven niet hoger dan 1 meter worden. 'Iedereen in de buurt van de oostkust moet zich naar hoger gelegen gebied verplaatsen', aldus het ministerie voor Noodsituaties op Twitter.

'De eerste golf is mogelijk niet de zwaarste', aldus het ministerie voor Civiele Bescherming. 'De tsunami-activiteit zal nog een aantal uren blijven duren.' De overheidsdienst waarschuwt ook voor naschokken.

Sommige van die naschokken hebben zelf ook een kracht van 6 op de Richterschaal. Op verschillende plaatsen langs de oostkust vinden er dan ook evacuaties plaats, en weerklinken noodsignalen om mensen te waarschuwen. In het zuidelijk gelegen Dunedin is de noodtoestand afgekondigd, zo meldt het Engelse The Guardian.

Onduidelijke balans

Volgens The Guardian zouden al enkele dodelijke slachtoffers geteld zijn in de stad Kaikoura, op de oostkant van Nieuws-Zeeland. In de buurt van het epicentrum van de aardbeving in Nieuw-Zeeland wordt melding gemaakt van gewonden. Dat schrijven lokale media, zonder verdere details te geven.

Op de sociale media berichten Nieuw-Zeelanders ook over de schade die de aardbeving heeft aangericht. Zo meldt iemand op Twitter dat in Cheviot huizen 'verdwenen' zijn. In bepaalde delen van het land zijn de elektriciteit en de telefoonverbindingen uitgevallen.

De aardbeving werd gevoeld tot in hoofdstad Wellington, zo'n 400 km ten noorden van Christchurch. Christchurch werd ook in 2011 al getroffen door een zware aardbeving. Daarbij vielen toen 185 doden, en het hele stadscentrum raakte vernield. Die aarbeving had een kracht van 6,3.

(Belga/SK)

Onze partners