Tsjernobyl 25 jaar later: 100.000 doden of maar 31?

© Sergey Dolzhenko / Imageglobe

Precies 25 jaar na de kernramp van 26 april 1986 in Tsjernobyl lopen de schatting van het aantal dodelijke slachtoffers uiteen van 31 tot 100.000.

Unscear: 31 doden
VN: 4.000 doden
Greenpeace: 100.000 doden

De kernramp in Tsjernobyl in het huidige Oekraïne is de grootste in de geschiedenis. Op 26 april 1986 om 1.23 uur ontplofte reactor 4 na een foutgelopen testreeks. In de nasleep van de ontploffing kwam radioactieve straling vrij met een intensiteitvergelijkbaar met tweehonderd kernbommen van het type dat Hiroshima trof.

600.000 reddingswerkers

Om de gevolgen van de ramp in te dijken stuurde de Sovjet-Unie in vier jaar tijd 600.000 personen ter plaatse die, te midden van hevige straling, moesten proberen om de getroffen centrale af te schermen.

Vijfentwintig jaar na de ramp is het nog steeds niet duidelijk hoeveel doden de tragedie heeft geëist en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van de bewoners in de wijde omtrek. Dat is voor een deel te wijten aan de chaos die ontstond tijdens de val van de Unie, maar ook de nucleaire lobby wordt met de vinger gewezen. Die is immers erg terughoudend om de invloed van de straling te bestuderen.

Zwijgzame Gorbatsjev

Zeker is wel dat de zwijgzaamheid van toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjev heeft geleid tot de radioactieve besmetting van duizenden mensen, voornamelijk in het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.

In 2005 becijferden verschillende agentschappen van de VN dat vierduizend mensen overleden als gevolg van de ramp. Ecologische organisaties als Greenpeace gaan zelfs uit van 100.000 doden, maar het wetenschappelijk agentschap van de VN, UNSCEAR, beweert dat er slechts 31 overlijdens rechtstreeks aan de ramp kunnen worden toegeschreven. UNSCEAR maakt wel melding van zesduizend gevallen van schildklierkanker, waarvan vijftien dodelijk.

10 jaar cel voor directeur

De directeur van de centrale, Viktor Brjuchanov, werd na de ramp door het regime als schuldige aangewezen en tot een celstraf van tien jaar veroordeeld. De man kwam vrij in september 1991, kort nadat Oekraïne onafhankelijk werd.

Dinsdag worden alle Russische machtsbekleders om 7 uur ter plaatse verwacht voor een religieuze ceremonie. Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, ging op 20 april al naar Tsjernobyl en riep toen op tot een wereldwijd debat over het gebruik van nucleaire energie. “De ongevallen in Tsjernobyl en in Fukushima zijn sterke signalen. We moeten lessen trekken uit deze tragedies”, waarschuwde Ban Ki-Moon. (Belga/AFP/DPA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content