‘Het idee dat migratie een verrijking kan zijn, is volslagen onzinnig’

© HATIM KAGHAT

De zogenaamde vluchtelingencrisis is in feite een volksverhuizing zoals Europa die in geen eeuwen meer heeft meegemaakt, beweert de voormalige Tsjechische president Vaclav Klaus. En de gevolgen zullen desastreus zijn. ‘U doet toch ook uw deur op slot wanneer u uw huis verlaat?’

‘Mag ik u vragen naar de politieke lijn van uw blad?’ Eh, die hebben we niet echt. Jullie lijken nogal op Der Spiegel. Is jullie economische redactie ook zo slecht?’

Wat scheelt er met de economische redactie van Der Spiegel?

Hij trekt een afkeurend gezicht. ‘Veel te links. Hun economen kennen er niets van.’

Vaclav Klaus is een fenomeen in Centraal-Europa, en bij uitbreiding het continent. Na een carrière als professioneel basketbalspeler en econoom bij de Tsjecho-Slowaakse staatsbank werd hij na de Fluwelen Revolutie van 1989 minister van Financiën. In 1993, na de splitsing van Tsjecho-Slowakije, werd hij de eerste minister-president van het onafhankelijke Tsjechië. Als fervent aanhanger van voormalig Brits premier Margaret Thatcher voerde Klaus een economisch beleid dat volledig gericht was op de vrije markt.

Ook op 75-jarige leeftijd blijft Klaus een dwarsligger. Klimaatopwarming noemt hij ‘fictieve nonsens’ en ‘een bedreiging voor de vrijheid en de democratie’. Homoseksualiteit is ‘een aanval op het traditionele gezin’. Maar zijn voornaamste strijdarena is de Europese Unie, die hij verantwoordelijk acht voor een groot deel van de problemen waarmee het continent vandaag kampt. Tijdens het Tsjechische EU-voorzitterschap in 2009 vergeleek hij de EU in het Europees Parlement met de Sovjet-Unie. En hoewel zijn opinies ook in zijn thuisland geregeld onderwerp van controverse zijn, is Vaclav Klaus wel degelijk een exponent van hoe veel leiders uit de Visegradlanden (Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen) naar Europa kijken.

In zijn recente boek Volksverhuizing formuleert hij zijn visie op de vluchtelingencrisis. Het is een bondig schotschrift geworden, vertelt hij zelf, ‘zonder ingewikkelde cijfers en grafieken’. Want ook de massale vluchtelingenstroom is de schuld van Brussel. Opmerkelijke woorden van de man die zijn land in de jaren negentig uit alle macht in de NAVO en de Europese Unie wilde krijgen. Niet dat hij er vandaag spijt van heeft. ‘Wij zijn niet plotseling eurosceptisch geworden. Europa is de voorbije twee decennia fundamenteel de verkeerde kant opgegaan.’

U noemt de recente migratiegolf een ‘fataal fenomeen’. Wat bedoelt u daarmee?

VACLAV KLAUS: De huidige migratiegolf is fundamenteel anders. Het is een extreem gevaarlijk en destructief fenomeen, dat Europa in zijn voortbestaan bedreigt. De Europese politieke elite wordt verblind door haar multiculturalistische mindset. (schamper) Ze gaat er blijkbaar van uit dat migratie het Europese continent verrijkt. Terwijl het idee dat migratie een verrijking kan zijn natuurlijk volslagen onzinnig is.

Waarom kan migratie geen verrijking zijn?

KLAUS:(hoofdschuddend) Migratie kán Europa niet verrijken, het kan Europa enkel veranderen. Deze migratiegolf kan alles vernietigen waar Europa voor staat: zijn beschaving, zijn waarden, zijn cultuur. Deze zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’ is in feite een destructieve volksverhuizing, die Europa in de voorbije eeuwen niet gezien heeft.

Waarom zou deze migratiegolf anders zijn? West-Europa kent al decennialang migratie.

KLAUS: Dat is niet waar. Migratie is niet van alle tijden. De laatste echte migratiegolf in Europa deed zich voor in de vijfde eeuw, toen de Germaanse volksverhuizingen de val van het Romeinse Rijk veroorzaakten.

In 2000 waren er in België ongeveer evenveel asielaanvragen als in 2015. Wat is dan het verschil?

KLAUS: Ik maak het onderscheid tussen individuele migratie en massamigratie. Bij individuele migratie aanvaarden nieuwkomers de manier van leven van hun gastland. Ze komen hierheen om Europeaan te worden, om te gaan werken als deel van de arbeidsmigratie. Dat geldt niet voor de huidige generatie migranten. Zij willen onze cultuur niet aanvaarden of werken. Ze willen hun eigen cultuur hier importeren en in getto’s gaan wonen, om zo min mogelijk contact met de oorspronkelijke bevolking te hebben. Dat is niet te vergelijken met de zogenaamde arbeidsmigratie van de voorbije decennia.

Vluchten de meesten niet omdat ze in oorlog leven?

KLAUS: (glimlacht) Ik benader die discussie graag vanuit mijn economische achtergrond. Migratie is een kwestie van vraag en aanbod. Laat ik beginnen bij het aanbod: wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat er nu een ware volksverhuizing aan de gang is? Die factoren zijn duidelijk: de autoritaire en totalitaire regimes in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Azië, die staten hebben gecreëerd die een complete mislukking zijn. Dat heeft gezorgd voor een gigantisch reservoir aan potentiële migranten. Alleen: dat is altijd zo geweest. Die landen waren vroeger ook al mislukt en autoritair, maar toch zien we nu pas die migratiegolf op ons af komen. Waarom? Omdat het Europese gedrag is veranderd. Wij hebben de migranten zowel expliciet als impliciet uitgenodigd om naar hier te komen. Om het in economische termen te zeggen: de vraag is gestegen, en daardoor is er nu een overaanbod.

U refereert aan het ‘Wir schaffen das‘ van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

KLAUS: Ach, ik wil niet enkel de schuld geven aan Merkel omdat ze dat gezegd heeft. Wir schaffen das is slechts de verwoording van een systeem dat al veel langer aan de gang is. Europa nodigt migranten uit door zijn gulle sociale beleid. Door dat sociale beleid willen veel Europeanen bepaalde beroepen niet meer uitvoeren, en komt er ruimte voor arbeidsmigratie. De Europese elite heeft elke voeling met de realiteit verloren door het multiculturalisme te omarmen. Ze houdt er de meest rampzalige ideologieën op na: multiculturalisme, europeanisme, human rightism.

Wat is er mis met mensenrechten?

KLAUS: Human rightism is een ideologie die rechten geeft aan elke mens op deze planeet. Dat is een zeer gevaarlijk idee, omdat het de soevereiniteit van onze staten bedreigt en onze burgerrechten ondergraaft, die de basis vormen van onze Europese democratie en maatschappij. Het suggereert dat er een recht op migreren bestaat, en dat is natuurlijk volslagen belachelijk.

Waarom?

KLAUS: (geïrriteerd) Bent u nu serieus? Het bestáát gewoon niet. Misschien staat het ergens in een of andere VN-verklaring, maar in een normale maatschappij is het idioot om een recht op migreren in te voeren. Migreren is abnormaal gedrag. Wie migreert, heeft gefaald. In zijn carrière, in zijn leven, in alles. Migratie ís niet normaal, in tegenstelling tot wat de multiculturalisten zeggen.

Een inwoner van Aleppo heeft de morele verplichting om in zijn stad te blijven, ook al wordt ze kapotgebombardeerd?

KLAUS: (stilte) Dat is wel een heel extreme vraag. Wie gebombardeerd wordt, zal natuurlijk vluchten. Maar kijk eens naar uw eigen geschiedenis: was het tijdens de wereldoorlogen normaal dat de bevolking op de vlucht sloeg als er gebombardeerd werd? Of was het normaal dat mensen ter plaatse bleven en zich verdedigden tegen de agressor?

Tijdens de wereldoorlogen sloeg een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking op de vlucht naar de buurlanden. Waren dat dan allemaal lafaards?

KLAUS: Maar zij zijn toch teruggekeerd? Ontsnappen van een oorlog is uiteraard normaal menselijk gedrag. Alleen komen er nauwelijks migranten uit oorlogsregio’s. Vragen over Aleppo, zoals u die net stelde, zijn een manipulatie van politiek correcte denkers. Door te suggereren dat er zoiets bestaat als een recht op migratie, zeg je eigenlijk: als er iets misgaat in uw land, kunt u gewoon het land verlaten en elders gaan wonen. Dat is toch volslagen nonsens?

U schrijft dat de Europese elite een verborgen agenda heeft: ‘de schepping van een Nieuwe Mens’.

KLAUS: Ik beweer voor alle duidelijkheid niet dat er een concreet plan bestaat. (grinnikt) Of dat Hollande en Merkel elkaar om vier uur ’s nachts ontmoeten in de haven van Antwerpen, om hun snode plannen te bespreken. Het is de mentaliteit van de Europese elites. Zij willen een nieuwe Europese Mens creëren, zoals Hitler en Stalin dat ook geprobeerd hebben. De EU maakt nu diezelfde tragische fout.

Waarom zouden die Europese elites zich daarmee bezighouden?

KLAUS: Omdat ze ongelukkig zijn met bepaalde Tsjechen en Hongaren, die anders naar de wereld kijken. Omdat ze het niet kunnen verkroppen dat een meerderheid van de Britten tegen de Europese Unie heeft gestemd. Daarom willen ze de Homo Bruxellarum creëren, een Nieuwe Mens die slaafs alle regels volgt die hier in Brussel worden gemaakt.

Als dat al zou kloppen: waarom zou de EU daarvoor vluchtelingen nodig hebben? Is het niet eenvoudiger om dat zonder migratie te doen?

KLAUS: Ze rekenen erop dat de vluchtelingen mensen zijn die hier geen wortels hebben, en daardoor gemakkelijker gemanipuleerd kunnen worden. Het is veel gemakkelijker om aan politieke indoctrinatie te doen bij nieuwkomers dan bij iemand wiens familie al eeuwen in Europa woont.

U zegt dat Europa de vluchtelingen welkom heet, maar is dat wel zo? Tienduizenden vluchtelingen verdrinken terwijl ze de Middellandse Zee proberen over te steken. En in Hongarije, Slovenië en Oostenrijk zijn al voor honderden kilometers aan hekken gebouwd om vluchtelingen buiten te houden.

KLAUS: Het is een tragische fout dat Europa niet eerder ‘nee’ heeft gezegd tegen migratie. Europa had al lang een veel hogere en langere muur moeten bouwen dan wat Hongarije op zijn grens heeft gebouwd.

Vindt u het niet ironisch dat de vluchtelingenproblematiek een onderwerp is waarbij Europa wel behoefte heeft aan nauwere samenwerking? Als elk land zijn ding doet, houdt u geen migranten tegen.

KLAUS: (hoofdschuddend) Ik geloof niet in Frontex. Een paar honderd mensen die de grenzen van Europa moeten bewaken: dat is een lachertje.

Maar zou het niet logisch zijn om zulke problemen Europees aan te pakken?

KLAUS: Daar bedank ik voor. Alle problemen zijn begonnen met het verdrag van Maastricht van 1992. Sindsdien heeft Europa twee fundamenteel verkeerde projecten: de Schengenzone en de euro. Die twee evoluties liggen aan de basis van alles wat vandaag verkeerd gaat in Europa. Gelooft u mij: ik weet een en ander over grenzen. In tegenstelling tot u heb ik vijftig jaar van mijn leven onder het communisme geleefd. Al die tijd droomden we ervan in een wereld met grenzen te wonen. Het IJzeren Gordijn was geen grens, want grenzen kun je oversteken. Het kwam niet in ons hoofd op om te dromen van een wereld zonder grenzen. Grenzen zijn een deel van elke georganiseerde menselijke maatschappij. U doet toch ook uw deur op slot wanneer u uw huis verlaat? Tussen de Praagse Lente en de val van de Muur heb ik wegens mijn politieke overtuiging dertig jaar lang mijn land niet kunnen verlaten. (ferm) Ik wens niet geridiculiseerd te worden omdat ik een sterke visie heb op grenzen.

Hoe kijkt u naar de deal die Europa met Turkije heeft gesloten?

KLAUS: Ach, daar geloof ik niet in. Denkt u werkelijk dat de Europese Unie zal aanvaarden dat de Turken visavrij kunnen reizen? Europa zal níét bereid zijn die voorwaarde te aanvaarden, en dus zal de deal in het water vallen.

Maar is de deal verdedigbaar?

KLAUS: Voor wie vastbesloten is om de Europese Unie te verzwakken en te vernietigen, is hij een goed idee.

DOOR JEROEN ZUALLAERT, FOTO’S HATIM KAGHAT

‘De Europese elite wil een Nieuwe Mens creëren die slaafs alle regels volgt die hier in Brussel worden gemaakt.’

‘Wie migreert, heeft gefaald. In zijn carrière, in zijn leven, in alles.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content