Tsjechië

22/05/14 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Tsjechië

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 22

34% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Er is een weldegelijk een campagne aan de gang, maar die is niet echt Europees. De thema's zijn vooral lokaal; eigenlijk wordt de huidige regering vooral in vraag gestemd. Een van de partijen voert campagne met de slogan 'stem voor de Tsjechische kroon, niet voor de euro', terwijl deze verkiezingen die beslissing op geen enkele manier kunnen beïnvloeden.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

De impact van het EU-lidmaatschap is zeker positief, maar Tsjechië gebruikt zeker nog niet al haar mogelijkheden. Dat komt omdat we onze publieke sector nog steeds onvoldoende hervormd hebben. De wet die de publieke sector moet afschermen van politieke bemoeienissen geraakt al jaren niet geïmplementeerd. Veel Europees geld is niet goed besteed; politici gebruikten het om hun cliëntelistisch netwerk uit te bouwen. Vaak zijn het net de grootste eurocritici die het meest van de Europese fondsen geprofiteerd hebben.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Met een notoir eurosceptisch president als Vaclav Klaus heeft Tsjechië een periode van eurosceptische politiek achter de rug. Tsjechië moet nog leren hoe het zich moet gedragen als 'lid van de club'. We hoeven niet met alles akkoord te gaan, maar moeten leren om het compromis op te zoeken.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Ik denk dat Europa op politiek en economisch vlak meer integratie nodig heeft. Vooral in de eurolanden hebben we dat dringend nodig. Ook het democratisch deficit is iets wat aangepakt moet worden. Daarnaast moet Europa er ook strikter op toezien dat de lidstaten de Europese verdragen volgen. Veel Europese regels over goed bestuur worden nu nooit geïmplementeerd. Dat hebben we in de EU echt onderschat.

(Vladimira Dvorakova,Universiteit voor Economie in Praag)