Tsjechië wuift Syrische vluchtelingen nu door naar Duitsland

03/09/15 om 03:36 - Bijgewerkt om 03:36

Tsjechië gaat Syrische vluchtelingen, die op weg zijn naar Duitsland, niet langer tegenhouden. Er zullen nog enkel de persoonlijke gegevens worden genoteerd,

Tsjechië wuift Syrische vluchtelingen nu door naar Duitsland

Syrische vluchtelingen in een geïmproviseerd kamp in een ondergronds station in Boedapest © REUTERS

Dat zegt politiewoordvoerster Katerina Rendlova aan het persagentschap CTK. Tsjechië paste het Verdrag van Dublin toe, waarbij de asielaanvragen worden behandeld in het EU-land van aankomst, maar ziet zich geconfronteerd met Hongarije dat geen vluchtelingen wil terugnemen.

"We laten de mensen vrij om ons grondgebied na zeven dagen te verlaten en begeleiden de mensen naar het station", zegt de woordvoerster.

Verwijt aan Hongarije

Tot nu toe werden Syrische vluchtelingen in Tsjechië tegengehouden en naar een centrum gebracht, om ze terug te sturen naar Hongarije, het eerste land van de Europese Unie op hun vlucht naar het Westen. Maar Hongarije wil al lang geen vluchtelingen meer opnemen, klaagt de regering in Praag. Daar staat tegenover dat Duitsland laat verstaan dat het wél Syrische vluchtelingen wil opnemen. De Syriërs die in Tsjechië zijn opgepakt, worden dan ook vrijgelaten om verder te reizen naar Duitsland. Om hoeveel mensen het gaat is niet bekend.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners