Tsjechen trekken naar de stembus

25/10/13 om 17:02 - Bijgewerkt om 20:50

De sociaaldemocraten lijken de verkiezingen te winnen, al is het niet duidelijk wie hun coalitiepartner wordt.

Tsjechen trekken naar de stembus

De inwoners van Brno brengen hun stem uit in de Tsjechische parlementsverkiezingen © REUTERS

Tsjechië kiest een nieuwe regering. De sociaaldemocraten lijken de verkiezingen te gaan winnen, maar het is nog niet zeker wie hun coalitiepartner wordt.

De Tsjechen trekken twee dagen lang naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Het vorige, centrumrechtse kabinet viel in juni door een corruptieschandaal. In de tussentijd trachtte de Tsjechische president Milos Zeman een interim-kabinet op poten te zetten onder leiding van oud-minister van Financiën Jirí Rusnok, maar die regering moest ontslag nemen nadat ze een vertrouwensstemming in het parlement had verloren.

Opiniepeilingen

In opiniepeilingen zijn de sociaaldemocraten van Bohuslav Sobotka de grootste partij. Ze zouden 25 procent van de stemmen halen, maar het is onduidelijk of ze een stabiele coalitie kunnen vormen. Volgens analisten zullen ze mogelijk een regering vormen met de communisten, die in peilingen zo'n 18 procent halen. Daarnaast wordt ook gespeculeerd over de vorming van een sociaaldemocratisch minderheidskabinet.

Als derde formatie komt wellicht de protestpartij ANO 2011 van zakenman Andrej Babis uit de bus. Zijn liberale protestbeweging geldt voor veel sociaaldemocraten als een belangrijke alternatieve coalitiepartner. Een machtsdeelname van de communisten ligt meer dan 20 jaar na de val van het IJzeren Gordijn nog steeds erg moeilijk bij veel Tsjechen.

Corruptieschandaal

Door een corruptieschandaal kan de centrumrechtse coalitie van voormalig premier Petr Necas op weinig steun rekenen bij de Tsjechische bevolking. De Tsjechen hebben bovendien ook de buik vol van zijn besparingsprogramma.

Ten slotte is ook de rol van president Zeman van belang in de verkiezingsstrijd. Hij behoorde vroeger tot de sociaaldemocraten, maar sinds 2007 heeft hij gebroken met zijn partij. Toch werd Zeman in 2012 verkozen in de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen in zijn land. (YD)

Lees meer over:

Onze partners