Tsipras komt als winnaar uit de bus bij eerste exitpoll

20/09/15 om 17:23 - Bijgewerkt om 20:20

Bron: Knack

Volgens officiële resultaten, waarbij ruim 30 procent van de stemmen geteld zijn, haalt Alexis Tsipras' partij Syriza 35 procent van de stemmen. Het centrumrechtse Nea Dimokratia strandt op 28,1 procent.

Eerste resultaten Griekse verkiezingen: Tsipras komt als winnaar uit de bus

© REUTERS

Bijna 30 procent van de Griekse stemmen zijn geteld en daaruit blijkt dat Tsipras 35,43 procent van de stemmen haalt. Dat betekent dat hij voorlopig 145 van de 300 zetels krijgt in het parlement. Het resultaat is minder goed dan in januari, maar beter dan de peilingen voorspelden. Het is nu afwachten of de resultaten gunstig blijven voor Tsipras en of hij zijn beoogde absolute meerderheid kan behalen.

Zijn grote concurrent Evangelos Meimarakis en zijn partij Nieuwe Democratie zouden kunnen rekenen op de steun van 28,08 procent van de Grieken. De partijvoorzitter van Nea Dimokratia, heeft Tsipras gefeliciteerd met zijn winst en vraagt hem om 'de regering te vormen die nodig is'.

Ook Europees parlementsvoorzitter Martin Schultz heeft Tsipras gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij benadrukt dat het nu tijd is om een stabiele regering te vormen.

Extreemrechts eindigt derde

Voor de afsplitsing van Syriza, Volkseenheid ziet het er minder rooskleurig uit. De partij zou een score halen van slechts 2,83 procent en is onzeker van een plaats in het parlement.

Het Socialistische Pasok zou 6,40 procent van de stemmen halen, het liberale To Potami 3,90 procent. Het communistische KKE haalt 5,50 procent en het extreemrechtse Gouden Dageraad eindigt voorlopig op de derde plaats met 7,15 procent.

"Weinig verandering voor de bevolking"

Dat de verkiezingen op een nek-aan-nekrace tussen Syriza en Nea Dimokratia zouden uitdraaien, was tijdens de campagne al duidelijk geworden. Bij de einduitslag is zelfs het kleinste verschil van groot belang, want de partij met de meeste stemmen krijgt een bonus van 50 parlementszetels.

"Het Griekse volk zal niet toestaan dat anderen voor hem beslissen. Het zal kiezen voor een mandaat van vier jaar voor een sterke regering die in Griekenland en daarbuiten voor het land zal vechten", zei Tsipras bij de start van de stembusgang.

"Eender wie de verkiezingen wint, voor de Griekse bevolking zal er niet veel veranderen", zei Karel De Gucht deze middag in het VTM Nieuws. "Beide partijen hebben al toegestemd met de besparingsplannen die Europa het land heeft opgelegd." (NS/NSK)

Onze partners