Tshisekedi verwerpt Congolese verkiezingsuitslag

09/12/11 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

In Congo heeft opposant Etienne Tshisekedi zich uitgeroepen tot "verkozen president". Hij verwerpt "en bloc" de eerder op de dag bekendgemaakte voorlopige einduitslag.

Tshisekedi verwerpt Congolese verkiezingsuitslag

© Reuters

"Ik beschouw (deze resultaten) als een echte provocatie ten opzichte van ons volk en ik wijs ze 'en bloc' af. Daarom ook beschouw ik me vanaf vandaag als verkozen president van de Democratische Republiek Congo", aldus Tshisekedi die zijn landgenoten bedankte voor hun "vertrouwen".

Hij roept de Congolezen op "als één man achter mij te blijven staan om de evenementen tegemoet te kunnen zien die zullen volgen".

Tevens wil Tshisekedi van de internationale gemeenschap dat zij alle maatregelen neemt opdat er op Congolese bodem geen bloed van Congolezen meer zou vloeien.

Volgens de door de onafhankelijke nationale kiescommissie bekendgemaakte voorlopige einduitslag heeft de veertigjarige Kabila op 28 november 48,95 procent van de stemmen behaald tegen 32,33 procent voor opposant Tshisekedi (78). Kabila haalde het ook in 2006. Derde met 7,74 procent werd ex-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe.

Tshisekedi deed het echter erg goed in de hoofdstad-provincie Kinshasa, waar hij meer dan 64 procent van de stemmen haalde tegen zowat 30 procent voor Kabila. Kinshasa is één van de elf provincies die het Midden-Afrikaanse land rijk is.

Volgens de kiescommissie bedraagt de participatie aan de presidentiële stembusgang 58,81 procent. Want van de 32.024.640 kiesgerechtigden heeft iets meer dan 18 miljoen zijn of haar stem uitgebracht.

De definitieve uitslag is in principe op 17 december bekend, nadat het Hooggerechtshof eventuele geschillen zal hebben beslecht.(Belga/TE)

Onze partners