Tsarnajev over hele lijn schuldig aan aanslag Boston Marathon

08/04/15 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:24

Er waren twee maanden nodig om een jury te selecteren en zeventien dagen om de verhalen van 95 getuigen te horen in het Boston Marathon-proces tegen Dzjochar Tsarnajev. De jury had echter slechts elf uur nodig om de 21-jarige schuldig te bevinden aan alle aanklachten.

Tsarnajev over hele lijn schuldig aan aanslag Boston Marathon

© Reuters

Bijna twee jaar na de aanslag op de Boston Marathon in april 2013, is Dzjochar Tsarnajev schuldig bevonden aan alle 30 aanklachten tegen hem - zoals onder andere de samenzwering om een massavernietigingswapen te gebruiken.

17 aanklachten vragen doodstraf

De juryleden in de Amerikaanse staat Massachusetts achtten het als bewezen dat de 21-jarige jongeman samen met zijn broer twee bommen had ontstoken in de slotfase van de vermaarde sportmanifestatie. Drie toeschouwers kwamen daarbij om het leven en 264 anderen raakten gewond. Toen de mannen op de vlucht sloegen, raakte Dzjochar bovendien betrokken bij de dood van een politieagent.

Zeventien aanklachten van de 30 betroffen de doodstraf. De zeven vrouwen en vijf mannen van de jury die ruim elf uur beraadslaagden vooraleer ze met hun beslissing naar buiten kwamen, moeten in de volgende fase van het proces beraadslagen over de strafmaat: de doodstraf of een levenslange celstraf.

Schuld bij oudere broer

De verdediging streed de medeschuld van haar cliënt niet af, maar wil de doodstraf voorkomen. Ze benadrukten dat de voornaamste schuld bij zijn zeven jaar oudere broer Tamerlan lag. Die werd enkele dagen na de aanslag tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. (Belga/WB)

Onze partners