‘Trumps zakennetwerk bereikte Russische maffia’

. © Dino
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

USA Today meldt vandaag op basis van dossieronderzoek dat zeker tien Russische oligarchen die bekend staan om corruptie verbonden zijn aan onroerend goed-projecten van de Trump Organization.

Aan de vooravond van de eerste hoorzitting van de Senaatscommissie voor Inlichtingen schrijft USA Today over de vele zakenrelaties die Donald Trump met Russische oligarchen heeft. Op basis van een uitgebreid (rechts)dossieronderzoek concludeert de krant dat zeker tien Russische oligarchen met een crimineel of corrupt verleden banden blijken te hebben met de Trump Organization. Het gaat vooral om ontwikkelaars, investeerders en kopers van verschillende onroerend goed-projecten van de Trump Organization.

Aangeklaagd in Belgie

Onder hen is Alexander Mashkevich, die in 2011 in Belgie werd aangeklaagd wegens witwaspraktijken en 55 miljoen aan omkoping. Het nutsbedrijf Tractebel had in de jaren ’90 Mashkevich en twee zakenpartners ingeschakeld als consultants voor de overname van een gaspijpleiding in Kazachstan, maar kwam bedrogen uit. Mashkevich en de twee anderen kwamen tot een schikking zonder schuld te bekennen. Mashkevich investeerde later in het Soho-bouwproject van de Trump Organization in New York.

Andere beruchte Russen op het lijstje van Trump-relaties zijn onder andere Peter Kiritchenko, die luxe appartementen van Trump kocht om geld dat hij via afpersing had verkregen wit te wassen. Hij werd in 2009 veroordeeld tot negen jaar celstraf.

USA Today benadrukt het feit dat Trump nergens voor is veroordeeld in relatie tot de dubieuze oligarchen met wie hij zakendoet. Maar eerder zei Trump volgens USA Today eens: “ik doe geen zaken met Rusland. Ik heb geen deals die kunnen plaatsvinden in Rusland, want we zijn daar weggebleven. En ik heb geen leningen in Rusland.”

Ongelukkig moment

De onthullingen komen op een ongelukkig moment voor Trump. Er is onrust over Devin Nunes, de voorzitter van de commissie in het Huis van Afgevaardigen die onderzoek doet naar Trump’s Ruslandconnecties, en die vorige week in opspraak raakte door het op te nemen voor Trump, waarna bleek dat hij vlak daarvoor in het Witte Huis was geweest. Aan zijn onafhankelijkheid wordt getwijfeld en de Democraten roepen op tot zijn aftreden.

Eerder al bevestigde FBI-directer James Comey dat de relaties van de Trump-campagne met Rusland onderwerp van onderzoek zijn.

En donderdag vindt de eerste hoorzitting plaats van de Senaatscommissie voor Inlichtingen, die ook onderzoek doet naar de connecties. Woensdag werd bekend dat zowel Jared Kushner, Trump’s schoonzoon waarvan bekend is dat hij contact heeft gehad met Russische gezanten, en Paul Manafort, Trumps voormalige campagnevoorzitter die aftrad omdat bleek dat hij voor Oekraiense zakenlui had gewerkt, voor een hoorzitting zullen verschijnen in de komende weken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content