Trumps woordvoerder zorgt voor irritatie met uitspraak over Hitler

Sean Spicer © Belga

Sean Spicer, perswoordvoerder van het Witte Huis, zei dinsdag tijdens zijn dagelijkse briefing: “Zelfs een verachtelijke figuur als Hitler is nooit zo diep gezonken om chemische wapens in te zetten”. Hij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Toen Spicer werd gevraagd zijn uitspraak over Hitler nader te verklaren, zei hij: “Hij (Hitler) heeft gas niet op dezelfde wijze ingezet tegen zijn eigen volk, zoals Assad doet (…) Hij heeft het naar de Holocaustcentra gebracht, dat weet ik ook wel. Maar waarop ik wil wijzen is dat Assad die wapens naar de steden brengt en die op de stadscentra dropt”.

Met het begrip “Holocaustcentra” bedoelt Spicer blijkbaar de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Na de persconferentie probeerde Spicer nog eens zijn woorden te verduidelijken. “Ik heb op geen enkel wijze geprobeerd de gruwel van de Holocaust te milderen”, verklaarde hij. Het ging hem om het verschil in strategie van chemische wapens tegen de eigen bevolking in te zetten. “Elke aanval op onschuldige mensen is verwerpelijk en onvergeeflijk”, voegde hij eraan toe. Later op de avond bood Spicer op nieuwszender CNN zijn excuses aan. “Ik maakte een ongepaste en ongevoelige referentie aan de Holocaust, die met niets te vergeleken is. Daarvoor bied ik mijn excuses aan. Het was fout om dat te doen.”

Het is niet de eerste keer dat het Witte Huis de jodenvervolging bagatelliseert. In januari werd de Holocaust herdacht. Het Witte Huis gaf toen een verklaring af waarin niet een keer de Joden genoemd werden.

Partner Content