Trumps minister van Arbeid houdt niet van minimumloon, maar wel van bikini’s

Andy Puzder, CEO van CKE Restaurants © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump zal volgens eensluidende berichten in de Amerikaanse pers de 66-jarige Andy Puzder als minister van Arbeid voordragen. Deze baas van een fastfoodimperium is tegen een (hoger) nationaal minimumloon maar voor vrouwen in bikini die zijn hamburgers aanprijzen.

Vele van Donald Trumps vroege regeringsvoordrachten zijn hardliners die tot op grote hoogte oppositie gevoerd hebben tegen de departementen die ze nu zullen leiden.

Dat was het geval met de nieuwe verantwoordelijke voor milieu, Scott Pruitt, en dat wordt ook zo met degene die zo goed als alles Amerikaanse media, van de conservatieve Wall Street Journal over Politico en The New York Times of de Washington Post tot de linkse Huffington Post, aanduiden als degene die “volgens interne bronnen” de nieuwe minister van Arbeid wordt.

Andy (Andrew) Puzder staat sinds 2000 aan de leiding van CKE Restaurants, het moederbedrijf waaronder fastfoodketens Hardee’s en Carl’s Jr. vallen. Puzder was een adviseur van Trumps campagne, en deed aan fundraising voor de president-elect. Hij en echtgenote Deanna hebben, schrijft Politico, persoonlijk 332.000 dollar (goed 300.000 euro) aan de campagne van Trump geschonken.

Volgens de Wall Street Journal stelt CKE in de VS 75.000 mensen tewerk, naast tienduizenden elders, en haalt het bedrijf met 3.700 restaurants een jaaromzet van 4,3 miljard dollar, zowat 4 miljard euro.

Strijd om minimumloon

Puzder is een bekend tegenstander van president Barack Obama’s arbeidspolitiek. Hij is gekant tegen een nationaal minimumloon, en al helemaal als het verhoogd zou worden naar 15 dollar per uur – een eis van bonden in de fastfoodsector. Puzder heeft zich herhaaldelijk en fel tegen een dergelijke verhoging uitgesproken. Hij argumenteerde eerder dit jaar in een interview met de Los Angeles Times dat werknemers van CKE niet lang aan het minimumloon werken en dat het gemiddelde loon in zijn vestigingen “meer dan 10 dollar per uur” bedraagt.

Hij is tegen Obamacare en beweert volgens The New York Times dat Obamacare een “restaurantrecessie” heeft veroorzaakt omdat consumenten met middelkleine inkomens meer betalen voor hun ziekteverzekering en dus minder kunnen uitgeven aan restaurants. Hij is tegen een uitbreiding van rechten voor werknemers en tegen maatregelen die het departement van Arbeid onder Obama wil doordrukken inzake overwerk. Die maatregel zou betekenen dat miljoenen mensen recht krijgen op anderhalve keer het uurloon bij overwerk.

Hij argumenteert dat een hoger minimumloon en meer rechten uiteindelijk banen zullen kosten voor ongeschoolden en zullen leiden tot prijsverhogingen voor de consumenten.

4,5 miljoen per jaar

Hij heeft in zijn leven zeker veel te maken gehad met werknemers, maar of een man die volgens Politico in 2012 bijna 4,5 miljoen dollar verdiende veel voeling zal tonen met mensen die het moeten stellen met 7,25 dollar per uur – het federaal minimumloon – is maar de vraag.

Puzder heeft wel veel met Trump gemeen. Hij is een zakenman, en hij neemt geen blad voor de mond.

Tijdens de campagne hekelde hij uitoverig het feit dat de grootste bedrijven, de “globaliserende bedrijven”, Hillary Clinton ondersteunden.

De publiciteit van Hardee’s en Carl’s Jr. past ook in de geen-blad-voor-de-mond-sfeer. En niet veel blaadjes elders.

De advertenties voor Carl’s Jr. tonen vrouwen die in verschillende situaties suggestief hamburgers eten. Ze gaan daarbij altijd in bikini gekleed. Volgens de New York Times dragen de vrouwen in sommige van deze advertenties “zo goed als niks”.

Puzder vindt niet dat er iets mis is met die publiciteit.

“Ik hou van mooie vrouwen die hamburgers eten in bikini”, verklaarde hij in 2015 aan het blad Entrepreneur. “Ik denk dat dit heel Amerikaans is”. Hij ging zelfs verder: “Ik hoorde vaak dat merken de persoonlijkheid van de CEO overnemen. En ik vond zelden dat het waar was, maar ik denk dat de zaak in dit geval min of meer mijn persoonlijkheid overnam”.

Nog in de sector textiel – toen hij vorige maand door Fox Business werd gevraagd of hij geïnteresseerd was om deel te gaan uitmaken van een regering Trump antwoordde Puzder: “Ik denk dat dit… het meest lol zou betekenen dat je kunt hebben met je kleren aan”.

Overtredingen

Zoals Scott Pruitt, de man die het milieuagentschap EPA onder Trump zal leiden, wil Puzder het aantal reglementen en regels verminderen.

Volgens de economische site Bloomberg kwam zijn bedrijf vaak in aanvaring met arbeidsinspecteurs. In 60 procent van de arbeidsinspecties bij Carl’s Jr. restaurants, die de voorbije 7 jaar werden uitgevoerd, werden volgens deze site inbreuken vastgesteld. In vele gevallen, preciseert Bloomberg, ging het om restaurants in ‘onafhankelijke onderaanneming’ die niet rechtstreeks onder CKE vielen. Zoals McDonald’s vocht Puzder pogingen aan om het moederbedrijf aansprakelijk te stellen voor wat onderaannemers uitrichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content