Trumps kandidaat voor Hooggerechtshof noemt diens aanvallen op rechters ‘ontmoedigend’

Neil Gorsuch © AFP
Rudi Rotthier

Neil Gorsuch, die eind januari door Donald Trump werd voorgedragen voor de vacante zetel van het Hooggerechtshof, is niet te spreken over de aanhoudende kritiek van Trump op rechters. Hij noemde die “ontmoedigend” en “demoraliserend”.

Neil Gorsuch, 49, een conservatieve rechter in Denver, moet nog door de Senaat geconfirmeerd worden, maar als dat gebeurt neemt hij de plaats in van de vorig jaar overleden Antonin Scalia.

Om die confirmatie zo goed mogelijk te doen verlopen, wordt Gorsuch door mensen van het Witte Huis bij senatoren gebracht voor verkennende gesprekken.

Zo kwam hij bij de Democratische senator Richard Blumenthal terecht. Gorsuch zelf zei niets over de conversatie maar Blumenthal liet weten dat de kandidaat-rechter verontwaardigd was over de kritiek van Trump op rechtbanken. Hij had de uitspraken van Trump, “en dit zijn zijn woorden”, preciseerde Blumenthal, omschreven als “ontmoedigend” en “demoraliserend”.

Deze versie werd later bevestigd door de begeleider van het Witte Huis, Ron Bonjean, die bij het gesprek aanwezig was.

Tijdens de campagne trok Trump van leer tegen de “Mexicaanse rechter” (de man was geboren in de Amerikaanse staat Indiana) die belast was met het proces rond Trump University.

Recent noemde Trump James Robart, de rechter uit Seattle die het inreisverbod uit zeven moslimlanden liet blokkeren, een “zogezegde rechter”, die een “schandalig” oordeel had geveld.

‘Een slechte leerling uit het middelbaar’

Woensdag richtte hij zijn pijlen op het Hof van Beroep dat zich over deze blokkering moet uitspreken.

“Ik wil nooit een rechtbank bevooroordeeld noemen, dus zal ik hen niet bevooroordeeld noemen. Maar rechtbank lijken zo politiek, en het zou zo mooi zijn voor ons rechtssysteem als ze gewoon zouden doen wat juist is”. Hij zei dat de rechters van het beroepshof dat zich over de inreisban moet uitspreken, niet konden bevatten “wat zelfs een slechte leerling in het middelbaar zou snappen”.

“We willen veiligheid”, en de rechters “nemen een voor een onze wapens weg”.

Dergelijke vasthoudende kritiek op rechtbanken vanwege de uitvoerende macht is ongewoon. En ook dat een kandidaat voor het Hooggerechtshof kritiek geeft op de president die hem heeft voorgedragen is niet gebruikelijk.

Sommige Democraten, waaronder minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer, vonden de reactie van de rechter “lauw”. Schumer had een veroordeling van Trumps uitspraken verwacht, liet hij weten.

Andere Democraten zien in de houding van Gorsuch een poging om sympathie te winnen bij een partij die beloofd heeft zijn nominatie te dwarsbomen. Bevriende commentatoren beschouwen het als een teken van onafhankelijkheid van de rechter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content