Trump zegt May dat ze zich moet richten op 'islamistisch terrorisme' in eigen land

29/11/17 om 14:24 - Bijgewerkt op 30/11/17 om 05:27

Bron: Belga

Donald Trump, heeft de Britse premier Theresa May gezegd dat ze moet focussen op het 'radicale islamistische terrorisme' in Groot-Brittannië. May had Trump op de vingers getikt omdat hij antimoslimtweets had geretweet die oorspronkelijk gepost waren door een extreemrechtse groep.

Trump zegt May dat ze zich moet richten op 'islamistisch terrorisme' in eigen land

Donald Trump © Belga Image

'Theresa May, focus niet op mij, focus op het vernietigende radicale islamistische terrorisme in het Verenigd Koninkrijk. Wij doen het prima!', aldus de president van de VS. Een paar minuten later herhaalde Trump de tweet, omdat hij zich in de eerste klaarblijkelijk tot de verkeerde Theresa May had gericht.

Eerder op de dag had Donald Trump op zijn persoonlijke Twitteraccount drie video's van de vicevoorzitster van de Britse extreemrechtse partij Britain First, Jayda Fransen, geretweet.

Het zijn video's waarin 'moslims' respectievelijk een man van een appartementsgebouw gooien, een Mariabeeld vernielen en een jonge man op krukken in elkaar slaan.

In het laatste geval gaat het om een incident dat in mei plaatsvond in Nederland, waarvan Nederlandse media melden dat de dader gevonden is: een jongen uit Edam-Volendam die geen moslim of migrant bleek te zijn.

De Nederlandse ambassade heeft naar aanleiding daarvan Trump terechtgewezen op Twitter. 'Feiten doen er toe. De dader van deze handeling is geboren en getogen in Nederland. Hij is gestraft volgens de Nederlandse wet', zo is te lezen in een tweet van de ambassade.

De vrouw wiens post de Amerikaanse president gretig deelde, werd in september en eerder deze maand nog opgepakt voor vermoedelijke haatmisdrijven tijdens kleine betogingen in Noord-Ierland en het zuiden van Engeland.

Fransen was alleszins opgezet met de presidentiële aandacht voor haar Twitterfeed: 'Donald Trump zelf heeft deze video's geretweet... God zegen u Trump!'.

De video's zijn via de persoonlijke account van Trump gedeeld en dus officieel niet in naam van POTUS.

Om 18.00 uur Belgische tijd stonden ze nog steeds online. Na de video's kwamen nog andere presidentiële tweets. Ironisch genoeg klaagde hij in drie ervan opnieuw 'fake news' aan.

Witte Huis verdedigt

Het Witte Huis verdedigt de omstreden retweets ook. Woordvoerster Sarah Huckabee Sanders zei volgens nieuwszender CNN tegenover journalisten dat ze bedoeld zijn om een debat aan te zwengelen over grensbeveiliging en immigratie.

Sanders spreekt zich niet uit over de echtheid van de video's. 'Of de video nu echt is of niet, de dreiging is echt. Daar moeten we het over hebben. Journalisten focussen op de verkeerde zaken'.

Londen veroordeelt

De Britse regering blijkt niet opgezet met de aandacht die de Amerikaanse president aan de omstreden partij schenkt.

'Britain First wil gemeenschappen verdelen met haatdragende verhalen, die leugens verspreiden en spanningen veroorzaken', zo reageert een woordvoerder. 'De Britse bevolking verwerpt op overweldigende wijze de vooringenomen retoriek van extreemrechts, die ingaat tegen de waarden van dit land: fatsoen, tolerantie en respect', klonk het nog. 'Het was fout van de president om dit te doen.'

Lees meer over:

Onze partners