Trump wil omstreden generaal als nationaal veiligheidsadviseur: wie is Michael Flynn?

18/11/16 om 08:10 - Bijgewerkt om 08:20

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft de gepensioneerde generaal Michael Flynn, het vroegere hoofd van de militaire inlichtingendiensten, gevraagd om zijn nationale veiligheidsadviseur te worden - een cruciale functie in zijn kabinet.

Trump wil omstreden generaal als nationaal veiligheidsadviseur: wie is Michael Flynn?

Michael Flynn © Belga Image

Accepteert Flynn het aanbod, wat verwacht wordt, dan zal hij een zeer invloedrijke functie bekleden onder een president met weinig ervaring in militaire en buitenlandse zaken. Als nationaal veiligheidsadviseur, zo merkt The New York Times op, zou hij het laatste woord hebben over de reactie van de president op bijvoorbeeld een conflict rond China of een internationale gezondheidscrisis zoals de ebola-epidemie.

Wie?

De 57-jarige generaal is geregistreerd als Democraat, maar ontpopte zich tijdens de verkiezingscampagne tot vurig Trumpsupporter en was de nationale veiligheidsadviseur van de Republikeinse kandidaat tijdens de presidentscampagne.

Flynn werd door president Barack Obama in 2012 aangesteld als hoofd van de Defense Intelligence Agency, de militaire inlichtingendiensten. Een functie die hij in 2014 neerlegde.

Controversieel

Het gerucht deed de ronde dat hij ontslag moest nemen omdat zijn stijl van leidinggeven te chaotisch zou zijn geweest. Hij zou, net als Trump, nauwere banden willen met Rusland. Vorig jaar ging hij een betaalde overeenkomst aan met Russia Today, de nieuwszender die wordt gefinancierd door het Kremlin.

Michael Flynn

Michael Flynn © Belga Image

Hij was ook, aan de zijde van de Russische president Vladimir Poetin, te gast op een verjaardagsfeestje van het televisienetwerk in Moskou, aldus de NYT.

Na zijn ontslag werd Flynn een felle criticus van het beleid van Barack Obama in het Midden-Oosten. In een interview in 2014 verklaarde hij dat de Verenigde Staten minder bestand waren tegen terrorisme dan voor de aanslagen van 11 september.

Islamofoob

Net als Trump geldt Flynn als een rabiate islamofoob - hij steekt dat op Twitter niet onder stoelen of banken - en durft hij al eens een loopje met de waarheid nemen.

Zo zei hij volgens de NYT dat de sharia, de islamitische wetgeving, zich aan het verspreiden is in de Verenigde Staten, wat niet klopt. Een en ander leverde hem binnen het Defense Intelligence Agency de bijnaam 'Flynn facts' op, zo weet de krant.

Flynn is ervan overtuigd dat de VS in een oorlog zijn met islamistische militanten en moet samenwerken met elke bereidwillige bondgenoot, dus ook Rusland.

Mitt Romney

Eerder op donderdag raakte bekend dat Trump dit weekend met de gematigde Mitt Romney zou praten over de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Trump, die volgens critici weinig tot geen kennis heeft over het Amerikaanse buitenlands beleid, heeft ondertussen ook een ontmoeting gehad met ex-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. De twee spraken onder meer over China, Rusland, Iran en de Europese Unie. (KVDA)

Lees ook: De wereld volgens Steve Bannon, rechterhand van Donald Trump: 'Secularisme verzwakt het vermogen om idealen te verdedigen'

Onze partners