Trump vult eerste topposities in

18/11/16 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:56

Pasverkozen Amerikaans president Donald Trump past stilaan de puzzelstukjes van zijn regering in elkaar. Mike Pompeo wordt zo CIA-directeur, senator Jeff Sessions minister van Justitie. Generaal Michael T. Flynn zal instaan voor Trumps veiligheidsbeleid.

Trump vult eerste topposities in

Donald Trump speecht © reuters

Donald Trump heeft het Republikeinse parlementslid Mike Pompeo aangesteld als nieuwe CIA-directeur en Pompeo heeft dat aanbod geaccepteerd. Dat meldt het Amerikaanse persbureau.

Daarmee is er weer een belangrijke post ingevuld in het kabinet van de pas verkozen president. Nog volgens Reuters heeft Jeff Sessions het aanbod aanvaard om minister van Justitie te worden. Eerder werd hij getipt om minister van Defensie te worden. Sessions is een loyale kompaan van Trump en is fan van zijn plan om een muur te bouwen op de grens met Mexico. Hij noemde de National Association for the Advancement of Colored People 'on-Amerikaans' en 'communistisch geïnspireerd'. Volgens hem zouden zij mensen de 'door de keel drukken'. De Klu Klux Klan noemde hij ooit 'wel oké', wat hij later afdeed als een grapje. Trump is 'ongelooflijk' onder de indruk van de voormalige Justitieminister van Alabama, klonk het bij zijn transitieteam.

Voor de post van nationaal veiligheidsadviseur heeft Trump zijn oog gericht Michael T. Flynn. De 57-jarige generaal is geregistreerd als Democraat, maar ontpopte zich tijdens de verkiezingscampagne tot vurig Trumpsupporter en was de nationale veiligheidsadviseur van de Republikeinse kandidaat tijdens de presidentscampagne. Zijn functie kan heel belangrijk worden in een team waarvan de leider weinig militaire ervaring heeft. De gematigde Mitt Romney ligt dan weer in pole position om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Onze partners