Trump vraagt in toespraak om eenheid

President Trump in het Congres met vice-president Mike Pence en Speaker of the House Paul Ryan © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

In zijn eerste grote toespraak voor de Senaat en het Huis van afgevaardigden legt Trump zijn doelen voor de komende jaren uit, en vraagt hij om eenheid in Amerika.

Het werd aangekondigd als een soort State of the Union (de jaarlijkse toespraak van de president in het Congres). En dat was het ook. President Trump legde zijn plannen voor zijn presidentschap uit en vroeg het Congres zijn voorstellen goed te keuren.

Een aantal van zijn plannen waren oude bekenden: de muur aan de zuidelijke grens (“We beginnen bijna aan de bouw ervan”), Obamacare vervangen met een goedkoper alternatief (“Het verplicht stellen van zorgverzekering kopen was nooit de oplossing voor Amerika. De manier om zorg toegankelijker te maken is door verzekeringen goedkoper te maken. En dat gaan we doen.”) en banen creeeren voor Amerikanen (bijvoorbeeld door 1 biljoen dollar uit te trekken voor infrastructuurprojecten).

Positievere toon

Trump’s toon was een stuk positiever dan tijdens zijn inauguratie, toen hij over een ‘Amerikaans bloedbad’ sprak. Dit keer voeg hij om eenheid – meerdere malen riep hij de Democraten en de Republikeinen in het Congres op samen te werken. “Mijn regering wil samenwerken met leden van beide partijen om kinderopvang toegankelijk en betaalbaar te maken, om te zorgen dat nieuwe ouders betaald ouderverlof krijgen, om in vrouwengezondheidszorg te investeren, om schone lucht en schoon water te promoten.” Het zijn stokpaardjes van de Democraten en progressieve kiezers. Het komt ongeloofwaardig over, aangezien hij de laatste weken druk bezig is geweest decreten te tekenen die bedrijven toestaat afval in rivieren te dumpen en tijdens zijn campagne meermaals heeft gezegd tegen abortus te zijn.

Gasten

Trump leek ook op andere manieren de progressieve kiezer te willen aanspreken. Zoals gebruikelijk bij State of the Union-toespraken (wat dit niet officieel was, maar er wel erg lop leek) had de president een aantal gasten meegenomen die hij aanhaalde in zijn speech. Bijvoorbeeld de Afrikaans-Amerikaanse vader van een zoon die vermoord werd door een gangmember die illegaal in het land was. Of een Afrikaans-Amerikaanse vrouw die opgegroeid was in een arme buurt en nu bijna haar masterdiploma haalde. Of een gehandicapte jonge vrouw in een rolstoel die tegen alle kansen haar ziekte overleefde. Het waren mensen met een uiterlijk die je niet gelijk voorstelt bij een Trump-toespraak.

IS

De enige keer dat het ruwe taalgebruik van de inauguratietoespraak even terugkwam, was toen de president het over IS had: “Zoals beloofd heb ik het ministerie van Defensie opgedragen een plan te maken om IS te slopen en vernietigen. Het zijn wilden die onschuldige mannen en vrouwen van alle religies hebben geslacht. We moeten deze verachtelijke vijand van de aardbol laten verdwijnen.” Hoe hij dat precies gaat doen, is nog altijd niet bekend.

Een aantal andere zaken die opvielen:

  • Trump wil legale migratie hervormen. Migratie naar de VS moet gebeuren op basis van verdiensten – het idee dat het land alleen immigranten toelaat die iets toevoegen aan het land – in plaats van hoe het nu gaat. Hij haalde daarbij Canada en Australie als voorbeeld aan. Hoe wel hij geen details gaf, is het interessant dat Trump het onderwerp aansneed. Het H1B-visum is bedoeld voor immigranten die hoogopgeleid werk doen bij een Amerikaans bedrijf, maar kent grote problemen. Het is een loterij voor visums voor hoogopgeleide werkers, maar wordt misbruikt door grote outsourcingbedrijven in voornamelijk India.
  • Belastingvoordelen voor bedrijven en burgers. Hoe hij het gaat doen, legde hij niet uit, maar Trump beloofde een “big, big cut” voor bedrijven en “massive tax relief” voor burgers.
  • Trump hekelde ook de importtarieven die andere landen hanteren op Amerikaanse goederen. Hij wil zelf importtarieven invoeren. “Ik geloof in vrije handel. Maar het moet ook eerlijke handel zijn. En is het laaaaan geleden dat we eerlijke handel hebben gehad.”
  • Voor elke nieuwe regel die de overheid invoert, moeten er twee verdwijnen, beloofde Trump. Het decreet daarvoor heeft hij al ondertened. Op de website Vox wordt uitgelegd dat de maatregel die Trump daarvoor genomen heeft, niet voldoet.
  • Trump herhaalde zijn steun aan de NAVO, maar de eis dat andere lidstaten hun steentje bijdragen. “Dat doen ze nu, nadat we ze streng hebben toegesproken. Geloof me, het geld stroomt binnen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content