Donald Trump viseert na Mexicanen nu moslims, en stijgt weer in peilingen

Donald Trump tijdens een meeting in Newton, Iowa © REUTERS
Rudi Rotthier

De eerste peilingen die na de aanslagen in Parijs zijn afgenomen, tonen hernieuwde winst voor vastgoedmagnaat Donald Trump. Hij dreigt er nu onder meer mee als president moskeeën te zullen sluiten. Bij de Republikeinse presidentskandidaten zakt hersenchirurg Ben Carson wat terug.

Commentatoren die na de aanslagen in Parijs dachten, en schreven, dat de speeltijd voorbij was en dat het nu tijd was om “de serieuze kandidaten aan het woord te laten”, komen voorlopig bedrogen uit. Uit de eerste peilingen die na het bloedbad in Parijs zijn afgenomen, blijkt dat aan Republikeinse kant de “amateurs” of de ” niet-politici” Donald Trump en Ben Carson afgescheiden aan de leiding blijven. De traditionele politici liggen nog altijd een heel eind achterop.

Maar er heeft wel een verschuiving plaats. Trump had de voorbije weken wat percenten kwijtgespeeld en Carson had zich op gelijke hoogte of zelfs naar de eerste plaats gehesen.

Dat is, blijkt uit een resem nieuwe peilingen, nu weer anders. Trump komt, volgens een synthese van nieuwe peilingen door het agentschap Bloomberg, uit op 24 procent van de Republikeinse kiesintenties, tegen Carson op 20 procent. Marco Rubio, de senator uit Florida, staat op de derde plaats met 12 procent. In New Hampshire, een staat met een vroege voorkiezing, is Trump sinds begin deze maand met 4 procent gestegen. Hij haalt er meer dan het dubbele van de tweede. In een poll van Reuters naar wie er het beste kan optreden tegen terreuraanslagen staat Trump met 36 procent aan de kop. De tweede in dat onderzoek is “niemand” (geen enkele kandidaat), die 17 procent behaalt. En ook als naar economische competentie wordt gepeild staat Trump met grote voorsprong aan de leiding. Volgens de eerder linkse tv-zender MSNBC heeft Trump nog nooit zo goed gescoord in de peilingen als op dit ogenblik.

Kordaat en vaag

De stemming in de VS wordt door peilinginstituten omschreven als “veranderlijk”, dus het kan snel keren, maar wat Trump op dit ogenblik helpt, is zijn anti-migratie-standpunt, dat hij uitbreidde van Mexicanen tot moslims.

Hij heeft sinds de aanslagen verwezen naar de muur die hij langs de grens met Mexico wil bouwen als een middel om ook terroristen buiten te houden. Hij heeft aangekondigd dat hij als president zal overwegen radicale moskeeën te sluiten: “We hebben geen keuze”.

“Dat gaat sommige mensen overstuur maken, maar ik denk dat iedereen nu voelt dat de veiligheid zal overheersen. En bepaalde dingen zullen gebeuren waarvan we nooit dachten dat ze zouden gebeuren in dit land, op gebied van informatiewerving over de vijand. We gaan dingen moeten doen die eerlijk gezegd een jaar geleden ondenkbaar waren”. Hij weigert uit te sluiten dat huiszoekingen bij moslims zullen kunnen gebeuren zonder dat een rechter voorafgaand toestemming geeft. Hij sluit evenmin uit dat er een speciale identificering voor moslims komt, of religious profiling.

Het is allemaal vaag, “het zou kunnen”, “we moeten misschien”, maar het klinkt kordaat (wordt als bedreigend beschouwd door moslims) en dat is wat potentiële kiezers appreciëren. Met zijn Mexicanen-uitspraken in juni (“het zijn verkrachters”), preciseerde hij af en toe dat hij het over illegalen had, maar dit keer schijnt hij soms dat onderscheid niet altijd een gelijkaardig onderscheid (gewelddadigen versus gewone gelovigen) te maken. De profilering zou alle moslims kunnen treffen.

Trump hield net voor de aanslagen een bevreemdende toespraak in Iowa, waar hij de bewoners voor dom uitschold, en eindeloos emmerde om het pathologische humeur van Carson, dat, “zoals pedofiele neigingen ongeneeslijk is”. Waarnemers voorspelden na die speech, niet voor het eerst, het begin van het einde voor Trump. Maar de toenemende vrees voor een nieuwe aanslag in de VS, en het groeiend verzet tegen de 10.000 Syrische asielzoekers die de regering Obama naar de VS wil halen, speelt hem op dit ogenblik duidelijk in de kaart.

Republikeinse catastrofe

Ben Carson, gepensioneerd briljant hersenchirurg, vergaat het iets minder goed. Hij gaf vorige week aan dat nu ook de Chinezen in Syrië zijn. Later moest hij toegeven dat zijn ene bron voor dit bericht het zelf niet geloofde. Het leidde tot de onthutsende onthulling van zijn buitenlandadviseurs in onder meer The New York Times. Hun man, gaven ze toe, is “hardleers” op buitenlands vlak. Maar ze zullen hun inspanningen opvoeren om hem het essentiële bij te brengen. Bij de eerdere bizarre uitspraken van Carson: zijn bewering dat de oorlog in Afghanistan had kunnen vermeden worden als de VS er maar eens heel hard mee gedreigd hadden geen olie meer te zullen kopen. (in het Midden-Oosten, maar, redeneerde Carson, als de lui in het Midden-Oosten het willen, veranderen de Taliban wel van politiek).

Of het aan die blunders ligt (Trump maakt er ook dagelijks) of aan het onderwerp terreur, Carson zakt iets weg in de peilingen. De klassieke politici, zoals Jeb Bush, profiteren tot dusver niet van het feit dat het nu over terreur gaat.

En Republikeinse strategen maken zich meer en meer zorgen over de toekomst. Niet alleen Trump schoffeert Mexicanen. En niet alleen Trump schoffeert moslims. Tijdens het voorbije weekend pleitte Jeb Bush voor de komst van christelijke Syrische asielzoekers. De Republikeinse partij, die na de vorige verkiezingen miljoenen heeft uitgetrokken om ook kiezers uit Spaanstalige middens en uit andere geloven aan te trekken, ziet dat die doelgroepen de een na de andere worden afgestoten.

Partner Content