Trump verzekert Netanyahu: 'Zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël'

26/09/16 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:11

Tijdens een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertelde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat de Verenigde Staten onder zijn presidentschap Jeruzalem zal herkennen als Israëlische hoofdstad.

Trump verzekert Netanyahu: 'Zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël'

Donald Trump © REUTERS

Netanyahu en Trump ontmoetten elkaar in de Trump Tower in New York, meldt The Independent. De pers mocht niet aanwezig zijn bij de ontmoeting, maar Trump maakte het statement later bekend op zijn campagnewebsite. De miljardair zei tijdens de meeting dat, als hij president zou worden, de VS Jeruzalem erkent als de 'onverdeelde hoofdstad van de Israëlische staat.' Slechts weinige landen herkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël en hebben hun ambassades in Tel Aviv gevestigd.

'Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, nu al voor meer dan drieduizend jaar', staat er op de site van Trumps campagne. Die claim is niet evident. Israël veroverde de stad in 1967, maar de Palestijnen willen het oosten van Jeruzalem als hoofdstad voor het land dat ze hopen te creëren op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Trump legde ook verbanden tussen de scheidingsmuur die het 'Palestijnse' deel van Jeruzalem van het 'Israëlische' deel scheidt met de muur die hij zelf wil bouwen op de grens van de Verenigde Staten met Mexico. Hij noemde het scheidingshek, dat door onder andere Jeruzalem loopt, 'zeer succesvol'. Netanyahu ontmoette niet alleen Trump, maar ook zijn tegenstander, Hillary Clinton. Zij wil dat Israël 'een veilige en democratische Joodse staat wordt', maar zei ook dat conflict tussen Israeli's en Palestijnen kan worden opgelost door 'de Palestijnen onafhankelijk te geven en waardig te behandelen.'

Het campagneteam van Trump sluit dan weer aan bij Netanyahu en zegt dat vrede enkel mogelijk is wanneer de Palestijnen 'het geweld stopzetten en Israël accepteren als een Joodse staat.' (JVL)

Onze partners