Trump verontschuldigt zich voor schuttingsvideo: 'Ik was verkeerd, ik ben veranderd'

08/10/16 om 06:40 - Bijgewerkt om 06:50

Donald Trump heeft zich zaterdagochtend via een boodschap verontschuldigd voor zijn woorden uit 2005. "Ik was verkeerd en ik verontschuldig me".

Trump verontschuldigt zich voor schuttingsvideo: 'Ik was verkeerd, ik ben veranderd'

Donald Trump © Belga Image

Zijn campagne had zich urenlang gebogen over een antwoord op de gelekte video uit 2005, waarin hij zei dat hij zich als ster "alles" kon veroorloven bij vrouwen, en dat hij geprobeerd had met een getrouwde vrouw te slapen.

Het werd uiteindelijk een zeldzame verontschuldiging van de Republikeinse presidentskandidaat.

"Ik heb nooit beweerd dat ik een perfect mens ben", zo begon Donald Trump zijn korte boodschap. "Ik heb dingen gezegd en gedaan waarover ik spijt heb. Iedereen die me kent, weet dat deze woorden niet weergeven wie ik ben. Ik heb het gezegd: ik was verkeerd, en ik verontschuldig me. Ik beloof dat ik een beter mens zal zijn".

Bill en Hillary zijn erger

Hij gaf aan dat zijn leven tijdens de campagne hem dingen geleerd had die hem veranderd hadden en die belangrijker waren dan de huidige controverse. Hij noemde dit een afleidingsmaneuver.

Hij zei ook dat Bill en Hillary Clinton ergere dingen gedaan hebben dan hij. "Ik heb enkele stomme dingen gezegd, maar er is een groot verschil tussen de woorden en handelingen van andere mensen. Bill Clinton heeft vrouwen misbruikt, en Hillary heeft zijn slachtoffers aangevallen, te schande gemaakt en geïntimideerd. We zullen dit meer bespreken in de komende dagen."

"Tot op het debat zondag", waren zijn slotwoorden.

Eerder had Trump een veel minder serieuze mededeling verspreid, waar hij zich verontschuldigde "voor wie zich beledigd voelde" en waar hij de uitspraken van lang geleden vergeleek met 'kleedkamertaal'.

De video heeft geleid tot vurige afkeuring van niet alleen Democraten, maar vooral ook van Republikeinen. Speaker Paul Ryan sprak zijn walg uit voor wat Trump had gezegd, en meldde dat Trump niet langer uitgenodigd was voor een meeting in Wisconsin.

Onze partners