Trump vergelijkt woedeaanvallen van rivaal Carson met pedofilie (video)

13/11/15 om 03:24 - Bijgewerkt om 03:38

Na het vierde Republikeinse debat is Donald Trump weer alomtegenwoordig in de Amerikaanse media. Doorgaans verdedigt hij de deportatie van 11 miljoen illegalen, maar in een gesprek met CNN ging hij in op mentale problemen van Ben Carson. Hij noemde diens woedeaanvallen ongeneeslijk, zoals pedofilie.

Trump vergelijkt woedeaanvallen van rivaal Carson met pedofilie (video)

Donald Trump, geïnterviewd door CNN © /

Ben Carson, de gepensioneerde hersenchirurg die volgens sommige peilingen nu nationaal aan de leiding staat bij de Republikeinse presidentskandidaten, noteerde in zijn autobiografieën dat hij als kind aan "pathologische woedeaanvallen" leed. Hij zat, beschrijft hij zelf - en het blijkt moeilijk om het ruim 50 jaar later te verifiëren - zijn moeder met een hamer achterna en wilde haar op het hoofd slaan. Hij stak een goede vriend met een mes in de buik, met de bedoeling hem te doden, maar het mes schampte af op de broeksriem, en meer bepaald op de gesp.

In Gifted Hands, de eerste van enkele autobiografische boeken die Carson uitbracht, heeft hij het over een incident waarbij zijn moeder een broek voor hem had gekocht die hem niet beviel. Hij wilde haar slaan, balde zijn rechtervuist, maar zijn broer greep op het allerlaatste nippertje in. Carson zet zijn relaas in het boek verder: "Ik leed aan wat ik alleen kan bestempelen als pathologische woedeaanvallen - een ziekte - en die ziekte controleerde me, maakte me volledig irrationeel".

Hij geeft in het boek, dat verscheen in 1990 en dat later verfilmd werd, nog enkele voorbeelden van 'crazed' (uitzinnig) gedrag. Zijn humeur en woedeaanvallen wist hij onder controle te krijgen door God te vinden, en met God gemoedsrust.

Dat is de essentie van Carsons verhaal, dat is het verhaal dat hij aan kiezers voorlegt, en hij legt zelf in toespraken sterk de nadruk op zijn ongecontroleerde jeugdige woede.

'Ik had liever dat hij niet geslagen had'

Op vraag van CNN-journaliste Erin Burnett naar de verklaringen en de onduidelijkheden over het verleden van Ben Carson brengt zijn rivaal Donald Trump, die plusminus op gelijke hoogte staat in de nationale peilingen, maar liefst zeven keer de term "pathologisch" boven.

"Ik kan goed met hem overweg", begint Trump, die verder in zijn betoog ook twijfel toont over het gespverhaal. "Een gesp draait onder druk van een mes".

"Ik breng niets ter sprake wat niet in zijn boek staat. Weet je, als hij zegt dat hij zijn moeder achternazat met een hamer - dat stoort me. Dat is nogal wat. Als hij zegt dat het pathologisch is -en dat zeg ik niet, dat zegt hijzelf in het boek - dan zeg ik niet meer dan dat het ernstig is.

Dat hij aan pathologische woedeaanvallen leed, "is een groot probleem, want dat genees je niet. Neem pedofilie. Je geneest die mensen niet. Je geneest geen pedofiel, daar is geen remedie voor. Pathologisch - daar is geen remedie voor."

Je moeder achternazitten met een hamer: "Ik heb zoiets nooit gedaan, jij hebt zoiets nooit gedaan. Ik ken niemand die zoiets gedaan heeft."

"Wanneer hij zei dat hij een vriend in het gezicht sloeg met een hangslot, dan denk ik 'whoa, da's vrij ernstig'. En dan dat mes op de riem..."

Burnett vraagt Trump of hij eraan twijfelt dat Carson de woede overwonnen heeft.

"Ik weet het gewoon niet. Dat moet je aan hem vragen. Luister, ik hoop dat het goed met hem gaat, want het zou jammer zijn. Hij zegt: die dingen gebeurden en daarom ben ik geloofwaardig. Ik zou liever hebben dat ze niet gebeurd zouden zijn. Ik wil liever niemand die iemand met een hangslot in het gezicht slaat. Ik heb zijn boek niet gelezen, maar hij gebruikt zelf de term pathologisch. Dat is nog wat."

De campagne van Carson wilde niet reageren bij CNN. Carson, die zoals Trump nooit eerder actief was in de politiek, heeft zelf recent via forse en nog wel eens dubieuze uitspraken niet altijd positieve aandacht gekregen.

'Paniek in de rangen'

Maar wat waarnemers, en apparatsjiks, verbijstert, is hoe blijvend Trump en Carson, de rangen blijven aanvoeren, met elk ongeveer een kwart van de Republikeinse kiesintenties, ruim 10 procent meer dan de eerste "echte politicus", Marco Rubio. Het is nu zover, meldt The Washington Post, dat er sprake is van paniek binnen de partij. De grote financiers, zoals de Koch-broers, wachten nog altijd af, en hebben nog geen voorkeur uitgesproken. Dat maakt dat de "amateurs", Trump met eigen geld, en Carson met vlot toestroemende kleine donaties, ook qua geld niet achterliggen bij de meer traditionele kandidaten, eerder integendeel. De vraag bij de partij, op 3 maanden voor de eerste voorverkiezing, is: hoelang blijven "eendagsvliegen" Carson en Trump het volhouden?

Onze partners