Trump trekt VS terug uit klimaatakkoord Parijs

Donald Trump © Belga Image

De Amerikaanse president Donald Trump trekt de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Wel wil hij onderhandelen over een herintrede in het akkoord of een nieuwe deal, maar dan met andere voorwaarden. Duitsland, Frankrijk en Italie hebben al aangegeven daar niet voor open te staan.

De Amerikanen stappen uit het akkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump donderdag aangekondigd in de rozentuin van het Witte Huis. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump al gezegd dat hij de Verenigde Staten wilde terugtrekken uit het klimaatakkoord. Wel wil hij onderhandelen over een herintrede in het akkoord of een nieuwe deal, maar dan met andere voorwaarden. Duitsland, Frankrijk en Italie hebben al aangegeven daar niet voor open te staan.

Trump daagde een halfuur later dan gepland op in de tuin van het Witte Huis, maar kwam wel vrij snel ter zake. “Ik hou mij aan de beloftes die ik maakte tijdens de verkiezingscampagne”, zei hij, onder meer verwijzende naar economische vooruitgang en de werkgelegenheid. En dan: “De Verenigde Staten zullen zich terugtrekken uit het akkoord van Parijs”. Dat zal onmiddellijk gebeuren.

Meteen voegde Trump eraan toe dat hij wel wil onderhandelen over een herintreding in het akkoord of zelfs een volledig nieuwe deal, maar dan met voorwaarden “die eerlijk zijn voor de Verenigde Staten en zijn arbeiders”.

Volgens Trump schaadt het klimaatakkoord immers de Amerikaanse belangen, terwijl landen als China en India niet genoeg moeten doen. “China zal nog dertien jaar lang zijn uitstoot kunnen optrekken. Zij kunnen doen wat ze willen. India maakte zijn deelname afhankelijk van miljarden buitenlandse steun. En zo zijn er nog veel voorbeelden.”

Trump stond onder grote druk van andere wereldleiders om zich aan de deal uit 2015 te houden en dus de uitstoot van broeikasgassen en de temperatuurstijging onder controle te houden.

Trump belde de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese premier Justin Trudeau en de Britse premier Theresa May om zijn beslissing om uit het klimaatakkoord te stappen uit te leggen. Volgens de mededeling vertelde hij de leiders dat de VS onder zijn administratie “het properste en meest milieuvriendelijke land ter wereld” wordt.

Trump bedankte de leiders voor de open discussies die ze hadden in zijn eerste maanden als president, en bevestigde zijn engagement tegenover de transatlantische alliantie. Daarnaast stelde de president dat de VS een sterke reputatie hebben in het verminderen van broeikasgassen en rond hun leiderspositie in het ontwikkelen van technologie met groene energie.

De vier leiders leken volgens mededelingen van hun eigen administraties niet onder de indruk van Trumps uitleg. Alle vier drukten ze hun grote teleurstelling uit over zijn beslissing, en hebben ze laten weten dat hun landen wel de doelstellingen van het akkoord zullen nastreven. Volgens het Witte Huis zijn de leiders er wel allemaal mee akkoord gegaan om de dialoog voort te zetten en de samenwerking rond milieukwesties en andere zaken te versterken.

Met het vertrek van de Amerikanen, laten nu drie landen het akkoord links liggen: Nicaragua, Syrië en de Verenigde Staten. Nicaragua vond dat het akkoord niet ver genoeg ging en niet dwingend genoeg was. Syrië kampte op het moment van de onderhandelingen al met zware binnenlandse conflicten. Er waren ook al zware VN-sancties tegen het land uitgevaardigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content