Trump tijdens debat: ‘Ik ken geen succesvol persoon die niet flexibel is’

Donald Trump: 'Zijn dat kleine handen?' © REUTERS
Rudi Rotthier

Tijdens het elfde debat van Republikeinse presidentskandidaten had Donald Trump het moeilijk. Hij lag onder spervuur van de interviewers en van zijn rivalen. Voor het eerst in een presidentieel debat in de VS verwees een kandidaat, Trump, naar zijn geslachtsdeel.

Het was een weerzien tussen Donald Trump en de interviewers van Fox News, met name met Megyn Kelly, die hem in augustus vorig jaar had gevraagd of hij met zijn denigrerende opmerkingen over vrouwen wel in aanmerking kwam voor het ambt van president. Sindsdien had Trump Kelly begraven onder verwensingen, hij had haar een lichtgewicht genoemd, en gesuggeerd dat ze omwille van PMS zo’n kritische vragen had gesteld. Hij had eind januari zelfs een tweede Fox-debat geboycot – ten minste gedeeltelijk omdat hij niet opnieuw met Kelly geconfronteerd wilde worden.

Dit keer duurde het een halfuur eer Kelly hem een vraag stelde, en was het behoorlijk vriendelijk. “Goed om bij jou te zijn, Megyn?”, zei Trump; “Je ziet er goed uit”.

Dus dat werd niet het onderwerp van gesprek op tv-zenders.

Marco Rubio had in de aanloop naar Super Tuesday gespot met Trumps kleine handen, suggererend dat er iets anders klein was.

Trump, tot consternatie van sommige Amerikanen, ging hierop in. Hij stak zijn handen in de lucht. “Kijk naar die handen. Zijn dat kleine handen?” En doorgaand op Rubio’s onuitgesproken verwijzing naar het geslachtsdeel van Trump: “Ik garandeer jullie dat er geen probleem is”. Volgens CNN is er nooit eerder in een Amerikaans presidentieel debat verwezen naar een geslachtsdeel.

Meer besparen dan in het budget zit

Trump lag onder vuur van zijn tegenstanders, vooral van Ted Cruz en een verkouden Marco Rubio die mekaar buiten schot lieten om zich te concentreren op Trump. Hij moest uitleggen waarom hij blijkbaar off the record aan The New York Times had verklaard dat hij soepel zou omgaan met zijn standpunten inzake migratie. Hij kwam onder vuur omwille van zijn Trump University, en Megyn Kelly weerlegde dat 98 procent van de studenten tevreden was, zoals Trump altijd aangeeft. Hij kwam van Rubio onder vuur omdat hij buitenlandse werknemers in dienst neemt, in het buitenland kledij laat produren. Dat was allemaal al gehoord, maar het was onaflatend. Nieuw was dat Fox-journalist Chris Wallace Trumps bezuinigingsvoorstellen opdiepte en vond dat Trump op Medicare, een verzekeringsprogramma, het viervoudige wil besparen van wat er in dat programma wordt uitgegeven. Trump negeerde het en zij dat hij zou heronderhandelen met de farmaceutische industrie.

Over migratie zei hij dat hij inderdaad flexibel zou zijn, dat er onderhandelingsruimte moet zijn, “want anders krijg je niets gedaan”.

Wat is, als je zo vaak van standpunt bent veranderd, de kern van wat je gelooft, wilde Kelly weten.

“Ik heb een heel stevige kern, maar ik ken geen enkel succesrijk persoon die niet flexibel is”, zei hij, zichzelf contrasterend met Ted Cruz die zich opwerpt als immer principieel. Maar hij zou de New York Times niet de toestemming geven om het gesprek vrij te geven. Cruz: “Kiezers hebben het recht te weten of je hen voorliegt”.

Waterboarding en yoga

Een topmedewerker van ex-president George W. Bush, Michael Hayden, heeft gewaarschuwd dat militairen zouden kunnen weigeren om bevelen van Trump uit te voeren, nadat Trump onder meer opriep om de families van terroristen te bombarderen, en dat hij bij gevangenen niet alleen een voorstander was van waterboarding, maar ook van “erger dan dat”.

Trump in reactie: “Ze zullen niet weigeren, geloof me. Ik ben een leider. Als ik zeg: doe het, dan doen ze het, dat is wat leiderschap betekent”.

Op een aantal terreinen gaf hij toe dat hij van mening was veranderd, zoals over wapenwetten.

Veel luchtigheid was er niet, maar even wist Rubio toch op de lachspieren te werken.

Nadat Trump niet voor het eerst voor flexibiliteit had gepleit, en had geklaagd over “liegende Ted” Cruz, maande die hem tot kalmte aan: “Adem, adem, adem”. Waarna Rubio: “Als ze klaar zijn met hun yoga, kan ik dan tussenkomen?” En dan wijzend naar Trump: “Hij is heel flexibel”.

Trump kon minder dan bij vorige gelegenheden terugslaan, hij moest meer dan bij vorige gelegenheden toegeven dat hij van mening was veranderd, al legde hij in enkele gevallen voor zijn doen heel kalm uit waarom hij nu anders dacht dan vroeger.

Dat vele van zijn beweringen niet kloppen, zetten Rubio en Cruz, en ook de interviewers in de verf. Dat negeerde hij. Of in enkele gevallen reageerde hij bitsig.

De slotvraag was: zouden de anderen Trump ondersteunen als Republikeinse genomineerde.

Ze bevestigden dat alledrie. Wat na de vele aanvallen vreemd overkwam. Rubio en Cruz beschuldigden Trump ervan te liegen en te bedriegen, een gevaar te zijn voor de veiligheid van het land, maar dan verklaarden ze plechtig dat ze hem zouden ondersteunen.

John Kasich weigerde de hele avond persoonlijke aanvallen te plaatsen. Hij was volgens focusgroepen, en zoals hijzelf aangaf, de enige volwassene op het podium.

Partner Content