Trump strijkt plooien met China glad: ‘Eén-Chinabeleid blijft’

© DR

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor eerst getelefoneerd met de Chinese president Xi Jinping en hem verzekerd het zogenaamde één-Chinabeleid te zullen respecteren. Daarmee lijkt Trump wat gas terug te nemen in zijn confrontatie met China.

Volgens een verklaring van het Witte Huis ging het om een langdurig en ‘uitzonderlijk hartelijk’ telefoongesprek waarin verschillende thema’s aan bod kwamen. Beide leiders nodigden elkaar uit voor een staatsbezoek, klinkt het. Trump had eerder al een brief gestuurd naar zijn Chinese ambtgenoot, meldt het Witte Huis.

Het voornaamste thema was uiteraard het één-Chinabeleid, de diplomatieke erkenning dat er maar één Chinese regering is. ‘Op vraag van president Xi ging de president akkoord met het nakomen van het één-Chinabeleid’, zegt het Witte Huis in een verklaring.

De Chinese president reageerde positief: ‘Xi waardeert de nadruk van Trump op de toewijding van de Amerikaanse regering aan het één-Chinabeleid, en wees erop dat dat beleid het politieke fundament is van de Amerikaans-Chinese relaties’, zo bericht de Chinese staatsomroep CCTV.

Rel

Daarmee lijken de plooien tussen de twee grootmachten alvast voorlopig weer gladgestreken. In december, kort na zijn verkiezingsoverwinning, zorgde Trump al meteen voor een politieke rel door te telefoneren met de Taiwanese presidente Tsai Ying-wen.

Chinese president Xi Jinping
Chinese president Xi Jinping© Reuters

Hij verbrak zo een diplomatieke stilte tussen Taiwan en de VS die van start ging in 1979. Toen sloten de VS hun ambassade in Taiwan, nadat ze hun steun uitspraken voor het één-Chinabeleid, dat stelt dat Taiwan geen onafhankelijke staat is, maar tot China behoort. Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie, die op termijn weer moet geannexeerd worden.

Later zaaide Trump ook twijfel over het één-Chinabeleid, door te zeggen dat het deel zou kunnen uitmaken van handelsgesprekken. Aan The Wall Street Journal zei de president dat hij dat beleid niet zou verderzetten als hij geen verbeteringen zag in de Chinese handelspraktijken. Peking waarschuwde dat over het het één-Chinabeleid geen discussie mogelijk is. Daardoor dreigden de relaties tussen beide landen onder druk te komen staan.

Confrontatie

Met het telefoongesprek lijkt Trump wat gas terug te nemen in zijn confrontatie met Peking. Ook tijdens zijn verkiezingscampagne haalde de Republikein vaak uit naar China en beschuldigde hij het land van oneerlijke handelspraktijken. Hij dreigde er ook mee om in te grijpen tegen het militaire spierballengerol in de Zuid-Chinese Zee.

Professor internationale betrekkingen aan de VUB, Jonathan Holslag, waarschuwde onlangs in Knack voor een zwaar conflict tussen Washington en Peking. ‘Xi Jinping kijkt aan tegen groeivertraging en toenemende sociale onrust. Nu economische groei minder politiek krediet oplevert, wordt nationalisme ook voor hem een aantrekkelijk alternatief. Het officiële persagentschap Xinhua liet er geen twijfel over bestaan: ‘China zal terugslaan als zijn strategische belangen worden geschaad.’

‘Komt het zover, dan schuilt het grootste risico in een escalatie. Trump zal de Chinezen niet plotsklaps de oorlog verklaren, maar als de spanningen rond de Zuid-Chinese Zee, Taiwan of Noord-Korea toenemen, kunnen er kleine incidenten volgen, die op hun beurt almaar krachtigere reacties uitlokken.’ Lees meer.

Partner Content