Trump pleit voor ‘extreme doorlichting’ van immigranten met onder meer ideologische tests

© REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil dat er een strengere screening komt van migranten die de VS binnen willen. Tijdens een toespraak in Youngstown, in de staat Ohio, pleitte hij maandag voor een “extreme doorlichting”.

Eerder tijdens zijn campagne had Trump nog het idee gelanceerd om alle moslims de toegang tot de VS te ontzeggen. Maar dat plan lijkt nu te zijn opgeborgen. Trump stelde wel dat hij geen visa meer zal uitreiken aan mensen uit landen die banden hebben met terrorisme. Welke landen hij daarmee precies op het oog had, maakte hij niet duidelijk.

Vragen beantwoorden waaruit blijkt of ze ‘Amerikaanse waarden’ delen

Bovendien komt er een “extreme doorlichting” van migranten. Hij pleit onder meer voor ideologische tests. Mensen zullen vragen moeten beantwoorden, waaruit blijkt of ze de ‘Amerikaanse waarden’ delen op het vlak van vrijheid van religie, gendergelijkheid en homorechten.

“Het is tijd om nieuwe controles in te stellen met het oog op de bedreigingen waarmee we geconfronteerd worden”, zo verklaarde hij. De toespraak van Trump was aangekondigd als een speech over zijn buitenlands beleid. Maar uiteindelijk sprak de Republikeinse kandidaat toch vooral over migratie en over de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Zo kondigde hij ook aan dat de VS zich onder zijn bewind vooral zal focussen op de vernietiging van “radicaal islamitisch terrorisme”.

‘Invoeren van regimewissels heeft gefaald’

De strategie van het invoeren van regimewissels, heeft volgen hem immers gefaald. “Als ik president word, dan zal er een snel en definitief einde komen aan het tijdperk van de natievorming”, zo sprak hij. Trump waagde het evenwel niet meer om de huidige president Barack Obama als oprichter van IS te bestempelen. Maar hij stelde wel dat Obama samen met gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton mee verantwoordelijk was voor de groei van de organisatie

Door Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Irak en door de militaire interventie in Libië kon de organisatie wortel schieten in het Midden-Oosten, klonk het. Tot slot beloofde hij ook uitgebreid samen te werken met andere landen die bereid zijn de VS bij te staan in de strijd tegen IS. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content