Trump pakt ‘oneerlijke handelspraktijken’ van China aan

De Amerikaanse president Donald Trump groet het publiek voor een speech in Washington D.C., 20 maart 2018. © REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt donderdag een reeks maatregelen aan tegen de ‘oneerlijke handelspraktijken’ van China. Dat zegt het Witte Huis woensdag. De Verenigde Staten zullen onder meer harder gaan optreden tegen de diefstal van intellectuele eigendom.

Veel details over het pakket zijn er nog niet, maar dat bevat alleszins invoertarieven en andere maatregelen die tot in de miljarden oplopen, volgens Amerikaanse media tot wel vijftig miljard dollar.

Daarnaast worden er ook stappen ondernomen ’tegen de manier waarop China Amerikaanse technologie en intellectuele eigendom steelt’, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Over de Amerikaanse maatregelen tegen China wordt al geruime tijd gespeculeerd. Peking waarschuwde Washington al voor een handelsoorlog ‘waar niemand profijt van heeft’ en riep de VS al op om ‘het hoofd koel te houden’ en om ‘niet impulsief’ te handelen.

Woensdag gaf ook de kersverse voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve), Jerome Powell, nog te kennen dat een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China een groot risico kan inhouden voor de economie.

Partner Content