Trump ontmoet vandaag de Mexicaanse president

© REUTERS
Rudi Rotthier

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump reist vandaag naar Mexico voor een ontmoeting met de Mexicaanse president. Die ontmoeting komt er enkele uren voor Trump een uitgestelde toespraak geeft met preciseringen over zijn migratiestandpunt.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft vrijdag de beide Amerikaanse presidentskandidaten uitgenodigd voor een bezoek. Donald Trump, volgens The Washington Post aangevuurd door zijn nieuwe campagnehoofd Stephen Bannon, wilde er een spoedontmoeting van maken, die zal doorgaan nog voor hij vandaag in Phoenix, Arizona, een lang geplande toespraak houdt over migratie. Die toespraak zou eerst vorige week gehouden worden, maar werd uitgesteld tot vandaag (Belgische nacht) na onduidelijkheid over zijn standpunt.

Trump maakte het bericht over de ontmoeting officieel bekend in een tweet. “Ik heb de uitnodiging van president Enrique Peña Nieto aanvaard, en kijk ernaar uit hem morgen te ontmoeten” (het bericht werd verstuurd om 22u30 dinsdagavond New York tijd). Korte tijd later bevestigde de Mexicaanse president dat er “een privé-ontmoeting” komt.

De trip naar Mexico moet tonen hoe daadkrachtig en serieus, presidentieel Trump wel is. Maar het is een riskante onderneming. Trump heeft vooral in het begin van zijn campagne illegale Mexicaanse migranten beledigd. “En sommigen van hen, neem ik aan, zijn goede mensen”.

Het zou verbijsterend zijn, mocht Trump van de Mexicaanse president iets toegezegd krijgen. Donald Trump is zonder meer de minst populaire persoon in dat land, en als de ontmoetingsplaats bekend wordt, komen er gegarandeerd protesten.

‘Verkrachters’

De Clintoncampagne stuurde vrij snel een reactie op het onverwachte bezoek van Trump aan Mexico.

“Van de eerste dagen van zijn campagne heeft Donald Trump Mexicanen afgeschilderd als ‘verkrachters’ en criminelen en heeft hij beloofd 16 miljoen mensen te deporteren, daarbij kinderen en VS-burgers. Hij verklaarde dat we Mexico moesten dwingen om te betalen voor zijn gigantische grensmuur. Hij zei dat we overschrijvingen naar families in Mexico moeten verhinderen als Mexico niet betaalt. Wat er uiteindelijk toe doet is wat Donald Trump zegt aan kiezers in Arizona, niet in Mexico, en of hij volhardt in zijn plannen om families uit mekaar te halen en miljoenen te deporteren”.

Muur plus of minus uitwijzing

De kandidatuur van Donald Trump was in het begin grotendeels gestoeld op een hardvochtig migratiestandpunt. Trump zou een muur laten bouwen aan de grens met Mexico (en Mexico ervoor laten betalen, voegde hij steevast toe). Bovendien zou hij een deportatiemacht op de been brengen om naar schatting 11 miljoen migranten zonder papieren, of met verlopen papieren, uit de VS te laten verwijderen.

Het eerste punt (de muur) houdt hij nog altijd staande, maar over de deportatie van illegaal verblijvende migranten leek hij de voorbije week te aarzelen, misschien ook omdat die uitwijzing bij grote groepen Republikeinen en Onafhankelijken niet populair is. Uit peilingen is onder meer gebleken door hoger geschoolde, witte vrouwen dat deel van zijn programma in grote meerderheid afwijzen.

Zijn medewerkers, en dinsdag onder meer zijn zoon Donald Junior, beweren dat Trumps standpunt niet versoepeld is, maar dat hij de prioriteit zal geven aan de deportatie van criminele sans-papiers. Daarna komen er stappen om de anderen uit te zetten. Junior had het op CNN over “baby steps” inzake uitwijzing, en die kinderpassen lieten toch weer vermoeden dat Trump minder drastisch is dan in juni 2015.

De hele zaak verdeelt rechts en is aan beide kanten van het spectrum bijzonder emotioneel. De poging van Trump om de ene groep Republikeinen en Onafhankelijken te bereiken, dreigt andere groepen weer af te stoten. De harde kern van Trumps aanhang vindt dat ze in opeenvolgende verkiezingen belogen is inzake (illegale) migratie, en wat ertegen zou gebeuren.

Maar met die harde kern kan Trump geen verkiezingen winnen. Hij heeft dringend nieuwe aanhangers nodig om zijn achterstand in de peilingen weg te werken.

Of hij met een bezoek aan Mexico zijn campagne een nieuwe dynamiek kan geven, is de vraag. Maar hij weet in ieder geval de aandacht weer volop op zichzelf te vestigen, al was het maar door een verrassend snel initiatief. En de aandacht wordt weer even weggetrokken van de onenigheid tussen zijn supporters.

Partner Content