Trump ondertekent met tegenzin sancties tegen Rusland, Iran en Noord-Korea

02/08/17 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Bron: Belga

President Trump ondertekende de sancties dan wel, maar drukte zich meteen erg bezorgd uit over de gevolgen ervan.

Trump ondertekent met tegenzin sancties tegen Rusland, Iran en Noord-Korea

Donald Trump © Belga

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden eind juli met een overtuigende meerderheid ingestemd met nieuwe sancties tegen Rusland omdat het land ervan verdacht wordt de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te hebben beïnvloed en wegens de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de teksten nu ondertekend. Het decreet legt ook extra sancties op aan Noord-Korea en Iran.

De wettekst bevat ook een bepaling die het voor Trump moeilijker maakt om de sancties tegen Rusland te verlichten. De president heeft er steeds voor gepleit om de betrekkingen met Rusland te verbeteren, ondanks de onderzoeken naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Het was daarom lange tijd onzeker of de president het decreet zou ondertekenen.

Bezorgd over gevolgen

In een mededeling die de Amerikaanse media verspreiden, liet Trump weten dat zijn administratie de wet zal toepassen, maar hij wel bedenkingen heeft over de impact en de grondwettigheid van bepaalde artikels. Hij noemt de wettekst bovendien 'zeer gebrekkig'. Ook tast de tekst de autoriteit van de president aan, en kan ze de mogelijkheden van de VS om samen te werken met bondgenoten bemoeilijken. In de mededeling staan geen aanwijzingen dat Trump de wet wil omzeilen, maar hij zal wel aan zijn administratie vragen om de wet toe te passen 'op een manier die consistent is met de constitutionele autoriteit van de president om buitenlandse relaties te onderhouden'.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde al op de sancties, die vooral gericht zijn tegen de Russische energiesector, door aan te kondigen dat 755 Amerikaanse diplomaten Rusland moeten verlaten.

En ook de Europese Unie heeft kritiek op de sancties, omdat ze vreest voor haar gastoevoer, en een unilaterale actie veroordeelt. De EU waarschuwde dan ook voor mogelijke vergeldingsacties indien Europese bedrijven het slachtoffer worden van de sancties, aldus persagentschap Bloomberg.

Onze partners