Trump ondertekent decreet om klimaatbeleid Obama terug te draaien: ‘Einde aan oorlog tegen steenkool’

© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de tot dusver meest verreikende stappen ondernomen om centrale klimaatregelingen in de Verenigde Staten terug te draaien.

De Republikein ondertekende dinsdag een decreet waarmee het klimaatbeleid van zijn voorganger Barack Obama zo goed als ongedaan wordt gemaakt. Zijn regering heeft een eind gemaakt aan de oorlog tegen de steenkool, zei Trump bij de ondertekening in het Witte Huis.

“De beslissingen zullen tot heel veel nieuwe jobs in de VS leiden. Ik zet historische stappen om de regelgevingen te verminderen”, zei Trump in het Witte Huis. De VS zullen proper water en propere lucht hebben. “Maar zo veel regels zijn zo overbodig. We maken een einde aan de diefstal van de Amerikaanse welvaart”, zei Trump.

Hij zal er blijven naar streven om de macht aan het volk terug te geven. Voortaan moeten de staten bijvoorbeeld niet langer rekening houden met effecten op de klimaatverandering. De Verenigde Staten worden daardoor onafhankelijker van buitenlandse energiebronnen, klinkt het als argument. Daarnaast moeten ook duizenden jobs in de mijnen terugkeren. “Met het oog op de klimaatverandering willen we onze eigen koers varen en het op onze eigen manier doen”, zei een anonieme regeringsbron eerder.

Energie-economen zijn echter van mening dat het decreet daar niet in zal slagen, onder meer omdat de elektriciteitsproductie in de Verenigde Staten al grotendeels steunt op de binnenlandse steenkool- en gasreserves. “We importeren geen steenkool”, zei energie-econoom Robert Stavins in de New York Times.

De geplande maatregelen zullen er enkel toe leiden dat de vraag naar steenkool met ruim tien jaar verlengd wordt. “Door de mechanisering zullen er echter geen nieuwe mensen aangeworven worden”, zei Robert W. Godby, van de University of Wyoming, aan de Times. “Zelfs als de steenkoolproductie stijgt, dan nog daalt het aantal jobs in die sector. Het zijn trouwens niet de CO2-regels die problematisch zijn voor de sector, maar de vraag op de markt.”

Daarnaast zou het milieubeschermingsagentschap EPA de opdracht krijgen om Obama’s Clean Power Plan in te trekken en te herschrijven. Een uitstap uit het klimaatakkoord van Parijs is echter niet opgenomen in de tekst van het decreet. Volgens de media kan de omzetting van het decreet in de praktijk nog jaren duren. Het tijdschrift Mother Jones schrijft dat milieuorganisaties al met klachten dreigen.

Partner Content