Trump noemt CIA-conclusies over Russische hulp bij verkiezing ‘ridicuul’ en zet ‘Eén China’-beleid op helling

President-elect Donald Trump © Belga Image

President-elect Donald Trump verwerpt de conclusies van de inlichtingendienst CIA dat Rusland hem probeerde te helpen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen.

‘Ik vind het ridicuul. Meer nog. Ik geloof het niet’, verklaarde Trump in een interview met zender Fox News, die hem vroeg naar de onthullingen van de krant The Washington Post. ‘Ze weten niet of het Rusland is of China, of nog iemand anders’ die de politieke organisaties heeft gehackt tijdens de verkiezingscampagne. ‘Het kan iedereen geweest zijn ergens in zijn bed. Ze hebben er geen enkel idee van’, voegde Trump er nog aan toe.

De miljardair zegt de Democraten achter het pushen van de bevindingen zitten, omdat ze beschaamd zijn over de omvang van hun nederlaag. ‘Het is gewoon een nieuwe uitvlucht.’

Geheime operaties

Naast The Washington Post schreef ook The New York Times dat de Amerikaanse inlichtingendiensten met ‘hoge zekerheid’ concluderen dat Rusland tijdens het slot van de presidentscampagne door geheime operaties Hillary Clinton schade wilde toebrengen en Trump helpen.

De Russen zouden ook de computers van de Republikeinse partij gehackt hebben, maar hebben die informatie niet gebruikt. Lees meer.

Tweepartijenonderzoek

Vier machtige Amerikaanse senatoren willen dat een onderzoek wordt gevoerd door de twee grote politieke partijen naar wat het Witte Huis ‘kwaadaardige cyberactiviteit’ tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen noemt. De Republikeinen John McCain en Lindsey Graham en de Democraten Charles Schumer en Jack Reed doen hun oproep in een gezamenlijke verklaring.

In hun verklaring stellen de senatoren dat die berichten elke Amerikaan moet alarmeren. Reince Priebus, die genoemd is als de stafchef in het Witte Huis eens Trump in januari president wordt, zei op ABC dat hij alles steunt dat Amerikanen beschermt tegen buitenlandse beïnvloeding. Hij zei echter ook dat het resultaat van de verkiezingen niet zou veranderen, als een onderzoek zou aantonen dat Rusland het verkiezingsproces heeft beïnvloed. Priebus ontkende ook dat de Republikeinse partij door de Russen was gehackt, zoals de krant The New York Times had gemeld.

China

In hetzelfde interview dreigde Trump er ook mee niet langer het ‘Eén China’-beleid te erkennen, als China geen toegevingen doet op het vlak van handel. Washington verbrak in 1979 door dat beleid de diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Volgens dat beleid behoort Taiwan immers tot China.

‘Ik weet niet waarom we gebonden moeten zijn aan een beleid van ‘Eén China’, tenzij we een akkoord met China sluiten dat te maken heeft met andere zaken, waaronder handel’, zei Trump in een interview met de zender Fox News.

Trump oogstte kritiek met een telefoontje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen na zijn verkiezingsoverwinning. Dat is ongezien, aangezien de Verenigde Staten in 1979 de betrekkingen met Taiwan verbraken. Het contact, het eerste op zo’n niveau sinds 1979, kan leiden tot woede bij China, dat Taiwan niet als onafhankelijke staat erkent. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content